Dikste van Purmerend

26/03/2020

Aan de Paardenmarkt (Nieuwstraat) achter de parkeerautomaat, vlakbij de Schapenmarkt, staat een plataan (Platanus acerifolia). Deze is omstreeks 1908 geplant, na de bouw van de Nieuwebrug / Steenenbrug (nu Postbrug). De boom blijkt prima geschikt voor ons klimaat en kan tot dertig meter hoog groeien. De grote bladeren zorgen echter voor veel rommel op straat en na de bloesem komen daar de ronde ballen, waar de boom vol mee hangt, bij. Na de zomer laat een groot gedeelte van de schors los van de stam en komen er regelmatig vragen of de boom ziek is. Maar het is gewoon een kwestie van vervellen, het groeit weer netjes aan. 

Voordat de bomen werden geplant, was er flink wat gekrakeel in de gemeenteraad, want enkele raadsleden zagen op die plek liever een stalling voor veewagens om de grote drukte op de Nieuwstraat en Koestraat te verminderen. Het verkeer (paard-en-wagens) liep op marktdagen volledig vast en stallingruimte was dringend nodig. Anderen namen het op voor de veiligheid van de schoolkinderen, die mogelijk gevaar zouden lopen door de vele wagens die van de stalling gebruikt zouden gaan maken. Het voorgestelde plan ging niet door en uiteindelijk  kwam er een plantsoen.

Paardenmest
Dat de boom zo groot is geworden is mede te danken aan de grote hoeveelheid paardenmest die in de grond is gekomen. Waar nu de parkeerplaatsen en fietsnietjes zijn, stonden vroeger paarden op de markt in een lange rij te wachten op een nieuwe eigenaar. De straat werd na de markt schoongespoten, waardoor een deel van met watervermengde  paardenmest in het park terecht kwam. Volgens verhalen van oudere Purmerenders is dat ook de reden dat het gras in het plantsoen langs de paardenmarkt altijd zo mooi groen is.

Dikste
De boom is nu 4.53 meter in omvang (één meter boven de grond gemeten) en daarmee waarschijnlijk de dikste in Purmerend. Goede tweede was de wilg die aan de stadskant bij de Postbrug stond en onlangs in tweeën is gebroken en gekapt. Weet u ergens in Purmerend een dikkere boom, laat het even weten via redactieweidevenner@gmail.com. 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

 1. Corrie Schuitemaker schreef:

  Ik kijk elke dag naar deze mooie boom
  Woon er tegen over
  Met een storm denk ik alleen maar
  Je kan het
  Niet alleen paarden mest
  Maar heel veel mensen peis
  Wat is hij zij sterk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *