Defibrillator voor Activiteiten 55+ Centrum Prinses Marijke

29/09/2019

Het activiteitencentrum in de Violenstraat (Bloemenbuurt) had onlangs een speciale bezoeker. Hij werd naamloos binnen gedragen, maar werd door de andere bezoekers al snel Kobus genoemd. Kobus kwam niet biljarten of voor een kopje koffie of thee, maar als gewillig slachtoffer voor een instructie over het gebruik van de defibrillator. Het apparaat is de stichting aangeboden door de Ledenraad van Univé en na plaatsing kregen bestuur en groepsleiders uitleg over hoe te handelen bij een noodgeval en hoe het apparaat te gebruiken.

Het activiteitencentrum wordt wekelijks bezocht door ongeveer vijfhonderd 55- plussers die deelnemen aan een scala van activiteiten; van Jeu de Boules tot scrabble en van volksdansen tot Tai chi. Hiervoor betalen zij een euro per dagdeel en daarvoor serveren de gastvrouwen ook nog eens twee kopjes koffie of thee. Met een koekje! Cees Mak, voorzitter van de stichting: “Het centrum wordt geheel gerund door enthousiaste vrijwilligers met als doelstelling het organiseren van activiteiten tegen laagdrempelige prijzen.”

Succesvol
Een defibrillator was zeer welkom en dankzij de ledenraad van Univé werd de wens gerealiseerd. Zo’n twintig groepsleiders kregen een uitgebreide en heldere uitleg, waarbij pop Kobus als slachtoffer fungeerde. Voor de meeste aanwezigen was het echter een verrassing te horen dat een defibrillator het hart niet op gang brengt, maar juist stillegt. Kobus werd echter succesvol behandeld.

Bol van activiteiten
In de jaren zeventig van de vorige eeuw organiseerde de Stichting Gecoördineerd  Ouderenwerk Purmerend activiteiten voor 55-plussers. Na een brand in het S.G.O.-kantoor werden die activiteiten voortgezet in de voormalige kleuterschool Prinses Marijke. Er dreigde een gedwongen samenwerking met Buurthuis Vooruit, maar dat zag de volledig op vrijwilligers draaiende club niet zitten en er werd een stichting opgericht. Tegenwoordig is er van alles te doen, het gebouw staat bol van de activiteiten. Verschillende toneelgezelschappen repeteren er en geven ook voorstellingen. De aanwezigheid van een wellicht levensreddende defibrillator is een geruststelling voor de vele vrijwilligers en bezoekers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *