De Oude Haven

03/02/2011

Het parkeerterrein tegenover het gemeentehuis was vroeger De Oude Haven van houthandel Brantjes. Het terrein was, samen met het deel waarop Big Boss stond, een grote haven. De lange houtloods stond waar nu de Burg. D. Kooimanweg loopt. Brug en weg waren er toen nog niet en achter de loods stond de gasfabriek (nu P3).

In de haven konden alleen kleine schepen aanleggen. Grote schepen werden gelost in de Kom. Het kantoor van de firma was in het achtergedeelte van villa Houtheuvel en het werfkantoor was het groene huisje dat er nu nog staat. Het personeelshuisje is jaren geleden overgebracht naar het Zuiderzeemuseum en daar nog te bezichtigen.  ’s Winters, als er geen schepen door de Where konden, deed de haven dienst als ijsbaan voor ijsclub De Oude Haven. Er werden gekostumeerde wedstrijden gehouden en in de crisistijd konden de deelnemers brandstof en levensmiddelen winnen. Naast het schaatsen waren er ook vaak priksleewedstrijden. De concurrerende ijsclub Purmersteijn maakte gebruik van de Nieuwe Haven bij de houtzaagmolen van Brantjes, achter de gasfabriek (nu de Oeverlanden). Die leden moesten verder lopen en hadden geen verlichting op de baan. Uiteindelijk kwam men tot overeenstemming en mocht Purmersteijn ook gebruik maken van de feestelijk verlichte Oude Haven.

Parkeeroverlast

Maar er kwam een einde aan de pret, want in 1936 sloot de firma Brantjes een overeenkomst met de gemeente. De werkverschaffing dempte de haven, maakte een nieuwe beschoeiing langs de Where en verplaatste de grote loods. De gemeente kreeg daarvoor in ruil ongeveer de helft van het terrein. Het was een oplossing voor de parkeeroverlast, vooral op het Looiersplein tijdens marktdagen. Het betekende veel onderhandelen, want de gemeente zat (ook toen) krap bij kas. Ooit is overwogen er de nieuwe groenteveiling te bouwen, maar die kwam aan de overkant, en voorgestelde huizenbouw langs het gedeelte aan de Purmersteenweg is er ook nooit van gekomen.

Betaalpaal

Waar eens de schepen hun lading hout losten, kunt u nu de auto parkeren. Maar vergeet niet kennis te maken met de betaalpaal, want anders krijgt u een gepeperde herinnering.

Collegiaal aangeleverd door Piet Jonker, redactie Centrum

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *