De hobby van…Jeroen Mayland

10/03/2011

Jeroen met een van de vijf picolets en de prijzen

In het dagelijks leven is Jeroen werkzaam bij een beveiligingsbedrijf, maar in zijn vrije tijd doet hij aan de vogelsport. Hij heeft vijf Surinaamse zangvogels en gaat er mee naar wedstrijden.

Jeroen is Nederland geboren, maar in Suriname opgegroeid. Daar leeft de picolet, een klein zangvogeltje, in het wild. In het Nederlands is het de roodborstzaadkraker, maar hij komt hier niet voor, behalve in beperkte mate in gevangenschap. Als kleine jongen probeerde Jeroen allerlei vogels te vangen door middel van een lege kooi met zaad en touw aan de deur. Vaak lukte dat! Sinds 1986 woont Jeroen weer in Nederland. Via zijn beste vriend kwam hij hier in aanraking met deze tak van sport.

Training

Voor een wedstrijd moet er veel worden getraind. Een vogel moet bijvoorbeeld aan omgevingsgeluiden wennen. Jeroen: “Ik ga met de vogels naar buiten en hang ze aan een speciale stok, een zogenoemde trot. Die zet ik in de grond en de kooi wordt er aangehangen. Jammer genoeg kan dat niet in mijn eigen woonomgeving, vanwege de vele loslopende katten. Volgens mij vinden eigenaren het gemakkelijk om die beesten los rond te laten lopen. Maar een vogel raakt in de stress en dan zingt hij niet meer. Gelukkig heb ik bij het evenemententerrein een prima plek gevonden om te trainen. In de winter zijn de vogels in de rui en dan gebeurt er niets. De vrouwtjes worden trouwens niet gebruikt om wedstrijden mee te doen.”

Wedstrijden

De wedstrijden worden gehouden in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. De mannetjesvogels worden eerst naast een vrouwtje gezet, in aparte kooien. Daarna wordt het vrouwtje weggehaald en komt er een ander mannetje voor in de plaats. Deze mannetjes gaan een wedstrijd aan met elkaar van ongeveer vijf tot tien minuten. Ze mogen elkaar fysiek niet raken. Welk mannetje het meest zingt, of zoals het in vaktermen heet, welk mannetje de meeste slagen maakt, is de winnaar. Een slag betekent een aantal trillers achter elkaar. Een piep wordt niet als een slag gezien Dit wordt tijdens de wedstrijd nauwkeurig bijgehouden door twee scoorders, die voor beide vogels apart turven. Per wedstrijd zijn er ongeveer dertig vogels die meedoen.

Jeroen heeft al veel prijzen gewonnen, gezien de vele bekers. In 2009, de eerste keer dat hij meedeed, werd hij vierde in Rotterdam en in 2010 tweede in Den Haag.

Wat is zijn geheim? Jeroen: “Veel aandacht, geduld en liefde geven, en natuurlijk vaak trainen. Je moet immers wat voor je hobby over hebben.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *