De discotheek gaat niet door

25/01/2012

Bron: dichtbij.nl

Door jeugdjournalist Dylan van Bekkum

Op 7 september 2011 kwam het bericht naar buiten dat de bouw van de discotheek aan de Jaagweg niet doorgaat. Waarom ging de bouw niet door? En wat zijn de alternatieven? In 2004 startten de voorbereidingsprocedures al. De discotheek zou op vrijdag, zaterdag en zondag geopend zijn, en verwachtte zo’n 1000 bezoekers per weekend. Ook zou de discotheek gebruikt worden voor verzamelbeurzen en bedrijfsfeesten met er naast een klimhal. Het terrein van de discotheek zou ongeveer 7000m2 groot worden, inclusief 220 parkeerplaatsen en een ruime fietsenstalling.

Protest

Doordat buurtbewoners diverse handtekeningenacties waren gestart en dreigden met schadeclaims werd de bouw uitgesteld. De opening zou volgens de wethouder van Economische Zaken in 2007 zijn, maar werd vanwege de protesten uitgesteld naar 2009. De bewoners gingen in hoger beroep maar verloren de rechtszaak. De bouw van de discotheek lag nu helemaal open voor projectontwikkelaar JSD Bouw. In juni 2010 leek de bouw van de discotheek stil te staan. In december zou de procedure weer starten, maar in maart en mei 2011 waren er nog steeds onduidelijkheden. In september werd de bouw dus (bijna) definitief afgeblazen.De directe reden dat de bouw niet is doorgegaan, is de economische crisis. In Nederland zijn de afgelopen twee jaar zestig discotheken gesloten. De redenen hiervan zijn onder andere het rookverbod maar er spelen meer dingen een rol. Tegenwoordig gaan jongeren eerst thuis indrinken of naar zuipketen waardoor ze korter in de discotheek zijn. Ook de opkomst van de ‘social media’ is een reden. Vroeger was de discotheek DE plek om andere jongeren te ontmoeten, tegenwoordig hebben social media zoals hyves, twitter en facebook die plek ingenomen. De projectontwikkelaar van de discotheek aan de Jaagweg was dus ook bang dat de discotheek zou mislukken en heeft toen de procedure gestopt.

Stadspartij

Eén van de organisaties die zich hard heeft gemaakt voor de komst van de discotheek is de Purmerendse  Stadspartij. Volgens hen hebben de Purmerendse jongeren behoefte aan goede uitgaansmogelijkheden. Ze vinden het dan ook jammer dat de bouw niet door kan gaan. “Een stad als Purmerend verdient goede uitgaansmogelijkheden.  Bovendien is Purmerend een centrumgemeente voor de regio Waterland. we betreuren het daarom dat Purmerend geen discotheek krijgt”, aldus Evan Persijn van de Stadspartij. De Stadspartij zou het een goed idee vinden om de discotheek op de Kop van West (gebied tussen centrum en snelweg A7) neer te zetten. Maar wat het mooiste zou zijn is als in P3 elke zaterdag een disco georganiseerd wordt. De onderhandelingen hiervoor lopen nog”.

Jeugdjournalisten

Ze maken een hoop herrie, maar hebben ze nu ook werkelijk wat te vertellen, die tieners en die jongeren? De jeugdjournalisten van Columbuzz, het tiener- en jongerencentrum aan de Australiëlaan, vinden van wel. Tieners en jongeren zien een hoop en zien de dingen soms wat anders dan volwassenen. Kinderen van tien tot en met achttien jaar kunnen zich aansluiten bij de jeugdredactie van Columbuzz. Wil je meedoen, dan kun je je aanmelden door te mailen naar Edith:  E.Merks@clup.nl.

1 comment

  1. Fons Koolbergen schreef:

    Prima artikel van de jeugdjournalist. Het is nog steeds niet helemaal zeker dat de discotheek niet doorgaat. 16 januari was ik aanwezig bij een zitting bij de Raad van State in den Haag. Daar werd door de Gemeente verteld dat zij nog steeds de discotheek daar willen hebben. De gemeente heeft echter de discotheek nog steeds niet uit het bestemmingsplan de Gors gehaald. In het artikel staat dat er 220 parkeerplaatsen zouden komen maar dat zijn er maar 118. En de verwachting is geen 1000 bezoekers per weekend maar 1650 per avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *