Damiët Kuin in etalage Purmerends Museum 

09/12/2021

Vanaf 6 december staat er weer een lokale kunstenaar centraal die een maand lang haar werk toont in de etalage van de Museumwinkel aan de Peperstraat 35. In Purmerend zijn weinig plekken waar hedendaagse kunstenaars hun werk kunnen tonen aan een breed publiek. Om die reden stelt het Purmerends Museum de etalageruimte van de Museumwinkel beschikbaar aan Kunstcollectief Purmerend om daar maandelijks een lokale kunstenaar te tonen met een of meerdere werken. In december is dat Damiët Kuin.

Damiët is schrijfster en kunstenares. Ze werkt met verschillende materialen, zoals acrylverf, inkt, pen, krijt, stempels, stencils, textiel en diverse soorten papier. Ze werkt in bestaande boeken en vormt deze om tot kunstwerken. Daarnaast maakt, beschildert en bindt ze haar eigen (schets)boeken. Ook maakt ze graag Leporello’s (zigzag-gevouwen boekjes) en kleine schilderijen. In haar atelier staan bakken vol oude lappen, kledingstukken, kralen, lintjes en bandjes voor hergebruik.

Hergebruik
Daarnaast bewaart zij allerlei soorten papier; van cadeauverpakkingen en kassabonnetjes tot kleurrijke zakjes van de afhaalchinees. Hiermee bekleedt ze bijvoorbeeld oude boekkaften en maakt ze collages. Een art journal (dagboek met meer dan alleen tekst) maakt ze uit een gebruikte kartonnen map en een oud, beschilderd gordijn. Hergebruik van oude materialen vindt ze belangrijk. “Het geeft een kunstwerk een nog rijker verhaal en belast het milieu niet.”

Opzet
In haar kunst vertelt Damiët haar eigen verhaal. Soms vermengd met de verhalen van anderen, maar altijd verweven met het verhaal van het gebruikte materiaal. Ze schrijft vaak over lagen verf heen of gebruikt quotes uit magazines. Deze geven haar gevoel en stemming van het moment weer. Veel van haar handgeschreven teksten zijn slecht leesbaar. Ze doet dit met opzet: “Ik wil graag dat een ander mijn werk voelt in plaats van snapt”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.