Cruijff’s speelgoedwinkel terug naar oude stek

17/04/2020

Cruijff’s speelgoedwinkel aan de Westerstraat is generaties lang een echte familiezaak en voor veel Purmerenders een mooie herinnering. Als de zaak in 2008 uit zijn jasje dreigt te groeien wordt er rigoureus gesloopt en verbouwd en gaat men verder onder de naam Intertoys. Er volgt een verhuizing naar het Eggert Winkelcentrum en na een faillissement van Intertoys gaan een aantal speelgoedzaken verder als Jase & Joy. Dit blijkt echter niet te werken en dan ontstaat bij de familie Cruijff het idee om terug te keren naar de plek waar het allemaal begon.

Probleem is dat het oude pand aan de Westerstraat inmiddels is verkocht. Barend Cruijff: ”De handtekeningen waren gezet en er waren al afspraken gemaakt over het behoud van de originele gevelstenen. Maar als duidelijk wordt dat de koop toch is afgeblazen, gaat het kriebelen en hoeven we niet lang na te denken. Er moet nog heel wat gebeuren voordat het pand weer als winkel kan worden gebruikt, maar met de nodige hulp gaat dat zeker lukken.”

Volkswinkel
De naam Barend Cruijff is nog steeds een van de bekendste namen in Purmerend en  gaat over van vader op zoon. Het is ruim 170 jaar geleden als de eerste Barend geboren wordt. Na allerlei ambachten begint hij een ‘water en vuurwinkel’ aan de Westerstraat en al snel volgden meer zaken, ondermeer aan de Bultstraat en Hoornsche Buurt.

Overgrootvader Barend Cruijff

Zoon Barend wordt ook een echte ondernemer en begint onder andere Cruijff’s Volkswinkel aan de Westerstraat. Ook deze Barend krijgt een zoon met de naam Barend die samen met echtgenote Gré Kemper de zaak overneemt.

Noodwinkel
Na het overlijden van echtgenoot Barend blijft Gré achter met drie kinderen, waaronder ook weer een Barend die na het behalen van de benodigde diploma’s samen met echtgenote Irene de zaak voortzet. In 2008 begint de grote verbouwing en worden de zaken tijdelijk uitgevoerd in de oude garage van Zijp aan de Nieuwstraat.

Cirkel is rond
Nu wordt opnieuw verbouwd om er weer een mooie speelgoedwinkel van te maken. Barend is enthousiast: “We zijn erg blij met de hartelijke ontvangst door de buren en hopen rond de eerste week van mei iedereen weer te kunnen ontvangen op de oude vertrouwde plek aan de Westerstraat. De cirkel is rond.”

Westerstraat

Willem Eggert Centrum

 

 

 

 

 

 

 

Noodwinkel Nieuwstraat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

5 comments

 1. Ellen Coster schreef:

  Wat een mooie circel om rond te maken Barend! Heel veel succes!

 2. Hans de Koning schreef:

  Gewoon de plek waar jullie thuis horen en verander de naam maar weer in Cruijff’s Speelgoedwinkel. Heel veel succes!

 3. Jose de groot schreef:

  Echt heel fijn dat jullie weer naar de westerstraat gaan en nu met die nare carona tijd hoop ik echt dat het jullie gaat lukken
  Ik bestel geen speelgoed meer online maar kom gezellig naar de winkel

 4. Johan Kok schreef:

  Heel veel succes op de oude stek ik hoop dat jullie het daar weer helemaal gaan maken.

 5. Bianca vrauwdeunt schreef:

  Ben heel blij met jullie, vroeger voor onze dochters veel gekocht bij jullie,
  en nu voor mijn kleindochters, heb vanmiddag nog wat gekocht . Leuk vooruitzicht
  dat mijn kleindochters straks samen met opa en oma gewoon weer naar jullie kunnen
  komen in de Westerstraat.
  Veel succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *