Coronaproof  aan de (architecten)wandel

05/03/2021

Dick Blokker hangt de vlag uit

Dick Blokker hangt de vlag uit

Gilde Purmerend probeert ook tijdens coronatijd een creatieve manier te vinden om de bekende Gildewandelingen door te laten gaan. Door de lockdown is er behoefte om veel te wandelen in de buitenlucht en wat is er mooier als je er ook nog iets van opsteekt door op deze wijze de cultuur van de stad beter te leert kennen. Van 9 tot 20 maart is het weer mogelijk om de Architectenwandeling te lopen. Deze keer in samenwerking met de VVV-Museumwinkel op basis van click & collect. De deelnemers ontvangen een boekje met een duidelijke beschrijving van de route en gratis een boekje van één van de drie architecten naar keuze. 

Men kan naar de VVV/Museum winkel mailen via winkel@purmerendsmuseum.nl  om deze bijzondere wandeling te bestellen en op een afgesproken tijd kan deze worden opgehaald. De winkel is open op dinsdag (al vanaf 3 maart), woensdag en vrijdag tussen 11.00 en 1300 uur.

Regels
Er zijn wel bepaalde RIVM regels om op te volgen. Zo dienen deelnemers zich uiterlijk vier uur van tevoren aan te melden (via winkel@purmerendsmuseum.nl) dat en wanneer ze willen langskomen. Dus op de dinsdag, woensdag en vrijdag voor 9.00 uur in de ochtend indien ze die dag willen langskomen. Voor slechts € 5.00 kan men met partner, vriend, vriendin of het gezin op eigen gelegenheid deelnemen.  Bij voorkeur via de pin te betalen.

Jan Stuyt

Jan Stuyt

Overzicht
Hieronder volgt een korte toelichting van de in Purmerend geboren architecten:

– Jan Stuyt was verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van o.a. het
Stadhuis (nu Purmerends Museum), het Liduina en vier mooie stadsvilla´s. Buiten Purmerend voor meer dan 54 kerken, o.a. St. Agneskerk in Amsterdam, St. Jacobkerk in ´s Hertogenbosch en de Cenakelkerk in Groesbeek.

– J.J.P. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormde in de twintiger jaren samen met o.a. Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van De Stijl. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs.

Buizenstoel Mart StamMart Stam was twintig toen hij zijn geboortestad verliet. Hij was net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteerde in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland gaf hij les aan het Bauhaus en verder is hij bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel en kwam nog een keer terug naar Purmerend voor het ontwerpen van de Dr. Maatsbank.

Voor Pasen staat er, samen met Visit Beemster, een Tulpenwandeling en Fietstocht in Purmerend en de Beemster op het programma.

J.J.P. Oud

J.J. P. Oud

Mart Stam

Mart Stam

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *