Coach4you geeft brugklasser een steuntje in de rug 

13/06/2020

Coach4you helpt kinderen in de brugklassen. Nu er vanwege de coronacrisis een belangrijk deel van groep acht is weggevallen, is het voor sommige kinderen extra lastig om de overstap naar de brugklas te maken. Een coach van Coach4you kan daarom van grote betekenis zijn voor die leerlingen. Vrijwilligers komen iedere week een keer bij hen langs of nemen contact op door middel van videobellen, om ze te helpen bij de overgang van de basisschool naar de brugklas. 

In het nieuwe schooljaar komt er heel veel op de kinderen af op de nieuwe school voor het voortgezet onderwijs. Geen een of twee leraren per dag, maar wel vier, vijf of zes. Voor elk vak een andere docent. Het schoolgebouw is groot en de brugklassers zijn nu de jongste. Hoe moet het huiswerk genoteerd worden? In de agenda schrijven of opslaan in de telefoon? Wat eerst, wat later en hoe moet het geleerd worden? Allemaal vragen die op de brugklassers afkomen en waarbij de coach behulpzaam kan zijn. Landelijk bestaat ‘Coach4you’, al wat langer, een stichting die vrijwilligers traint om deze leerlingen te helpen. 

Extra ondersteuning
De leerkrachten van groep acht kunnen kinderen aanmelden als zij volgens hen extra ondersteuning nodig hebben bij de overgang naar de brugklas. Iedere week heeft de coach één tot anderhalf uur contact met leerling, en kijkt in het begin vooral waar de leerling behoefte aan heeft. Let wel, het gaat niet om huiswerkbegeleiding. Maar wel helpt de coach de leerling bijvoorbeeld bij het plannen van het huiswerk, want dat is vaak erg moeilijk voor een brugklasser. De coach helpt de leerling een agenda in te delen en helpt de leerling zich bijvoorbeeld voor te bereiden op een proefwerk. Verder wordt geholpen bij het zoeken van een rustige plek in huis, waar de leerling ongestoord kan werken. De coach overlegt ook met de leerling en de ouders over alle mogelijke schoolzaken. Daarnaast kan de coach een leerling ondersteunen bij sociale onzekerheid. 

Passende coach
Als een leerling door de leerkracht van groep acht wordt aangemeld bij Coach4you geeft hij of zij daarbij een schriftelijke motivatie. Vervolgens wordt een kennismakingsgesprek geregeld met de leerling, de ouders en de coördinator van Coach4you. Daarna zoekt de coördinator een passende coach. 

Het Gilde Purmerend en Omstreken wordt voor haar activiteit Coach4you financieel gesteund door het Oranjefonds. Voor meer informatie, mail naar coach4you@gildepurmerend.nl 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *