Clementine en Afra Brantjes bij aankoop Cusercollectie

09/04/2019

Het Purmerends Museum is in binnen- en buitenland bekend vanwege het aardewerk. Een groot deel van de collectie bestaat uit het zogenoemde ‘Brantjes plateel’. Op 4 april jl. werd het bezit uitgebreid door de aankoop van de Cusercollectie, een particuliere verzameling vazen, schalen en schotels van de Purmerendse plateelbakkerij Wed. N.S.A. Brantjes & Co (1895-1904). De aankoop was mogelijk dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds, de Stichting Vrienden van het Purmerends Museum en de Vereniging Rembrandt.

De ondertekening van het koopcontract gebeurde in een tot de laatste plaats bezette voormalige raad- en trouwzaal in het oude stadhuis aan de Kaasmarkt. Saskia van den Berg, conservator van het Purmerends Museum: “Dankzij genereuze bijdragen van sponsors is de financiering afgerond en staat dit erfgoed van de stad Purmerend nu weer op de plek waar het ooit gemaakt is.”

Egbert Estié
Onverwachts, net voor de ondertekening van het koopcontract, stapten Petronella Eleonora Maria Clementine van Rijn,stichteres in 1895 van de firma Wed. Brantjes fabriek van aardewerk, en Afra Brantjes vanuit het hiernamaals de raadzaal binnen en vermaakten de gasten met anekdotes uit die tijd. Egbert Estié, artistiek leider in de toenmalige plateelfabriek, was ook even teruggekeerd (met en zonder snor) voor ondertekening van het koopcontact. De aanwinsten zijn te zien in de Aardewerkzaal van het museum én in de tijdelijke tentoonstelling ‘Diversiteit, Kwaliteit en Schoonheid van de Cusercollectie’. Deze is te bezoeken tot en met 4 mei.

De Firma Brantjes werd in 1895 opgericht door Clementine Brantjes, weduwe van oventegelfabrikant en houthandelaar Nicolaas Brantjes, en was gevestigd in het oude fabriekscomplex van de voormalige traankokerij en tegelfabriek aan de Neckerstraat (nu Karwei). Het bedrijf had in 1895 46 werknemers in dienst. NV Haga (1904-1907)ontstond in 1904 uit een samengaan van de N.V. Terracotta- en Aardewerkfabriek ‘Haga’ in Den Haag en de Wed. N.S.A. Brantjes & Co.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *