Burgemeester start vuurwerkdiscussie

10/06/2020

Oliebollen en appelflappen voor oud en nieuw worden nog niet gebakken en vuurwerk ligt nog niet in de winkel, maar burgemeester Don Bijl heeft de eerste voetzoeker al laten knallen. De burgemeester heeft een notitie naar de commissie AZ (Algemene Zaken) gestuurd, waarin hij aangeeft graag met de commissie in gesprek te gaan over een eventueel vuurwerkverbod. De commissie kan zich daarover beramen en uitspreken, waarna het college een afgerond voorstel maakt en dat naar de gemeenteraad stuurt die uiteindelijke beslist.

De burgemeester noemt in de notitie de discussie en uiteenlopende opvattingen over vuurwerk. Bijl: “Aan de ene kant geven veel mensen elk jaar grote bedragen uit aan vuurwerk. Zij beleven er veel plezier aan en beschouwen het afsteken van vuurwerk als onlosmakelijk onderdeel van de jaarwisseling. Ook moet de economische betekenis voor een deel van de detailhandel niet worden onderschat.”  Daarnaast benoemt de burgemeester de milieuaspecten, gezondheidsrisico’s, dierenleed en schade aan de openbare ruimte.

Wel of niet
In Purmerend is de schade en overlast de laatste jaren relatief beperkt gebleven in de zin van het aantal verwondingen en de schade in de openbare ruimte. Daarom zijn er tot op heden geen vuurwerkvrije zones ingesteld, mede omdat handhaving niet kan worden gegarandeerd. De vraag van de burgemeester is ‘hoe nu verder’. Bijl: “Het begint met de (politieke) vraag of de gemeenteraad opteert in een vuurwerkverbod of niet en of de bereidheid bestaat de hieraan verbonden consequenties onder ogen te zien.”

Ondersteuning
Burgemeester Bijl is geen voorstander van vuurwerkvrije zones omdat deze vrijwel niet te handhaven zijn. “De jaarwisseling is sowieso voor de politie en de boa’s, met of zonder een vuurwerkverbod, een enorme uitdaging. De handhavingscapaciteit voor een vuurwerkvrije gemeente zal lokaal gevonden moeten worden (de lokale politie en boa’s) aangezien hiervoor geen ondersteuning gevraagd kan worden van andere basisteams.”

Alternatieven
De burgemeester geeft de commissie mee dat hij graag samen met de commissie wil kijken naar welk alternatief de gemeente in samenwerking met bewoners en organisaties kan bieden, bijvoorbeeld vuurwerkshows per buurt of wijk, met inachtneming van de Covid-19 voorschiften.

Goed nieuws: oliebollen, appelflappen en bitterballen vallen voorlopig buiten de discussie.

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

2 comments

 1. I.M.Lamb-Boode schreef:

  Een centrale vuurwerk show.
  Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Anders een totaal verbod op vuurwerk afsteken.

 2. Lorenzo schreef:

  Gaat allemaal niet helpen. Het legale vuurwerk kan verboden worden. We kunnen een centrale vuurwerk show doen. Blijven er toch mensen klagen over herrie….

  Maar de echte overlast wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk, net zoals de schade.

  Zoals dit vuurwerk in Europa geproduceerd, geimporteerd en verkocht wordt………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *