Burgemeester reikt Mobilisatie-Oorlogskruis uit

17/04/2019

Op woensdag 17 april heeft burgemeester Don Bijl in het stadhuis in Purmerend het Mobilisatie- Oorlogskruis uitgereikt aan Johan Vet, ter ere van de verdiensten van zijn overgrootvader Herm Nijzink, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kleinzoon Johan begon tien jaar geleden met onderzoek naar het oorlogsverleden van zijn grootvader, vanwege de verhalen die hij vertelde over het verzet. Johan heeft veel informatie gevonden, onder andere bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam. Vervolgens heeft hij een verzoek voor de onderscheiding ingediend bij het Ministerie van Defensie en na onderzoek is het Mobilisatie- Oorlogskruis toegekend.

Herm Nijzink is geboren op 16 februari 1891 in Zwolle en overleden op 27 januari 1948. Hij was gehuwd met Wilhelmina Baas en is met militaire eer begraven op de Koger Begraafplaats in Koog aan de Zaan. Van 1940 tot 1946 was hij in dienst bij de Koninklijke Landmacht als Plaatscommandant. Daarnaast was hij werkzaam als opperwachtmeester bij de politie en hield hij zich tijdens de oorlog bezig met verzetswerk. Herm heeft onder andere hulp geboden aan geallieerde vliegers en onderduikers binnen de Zaanstreek en wapens geleverd aan het verzet. Daarnaast heeft hij er mede voor gezorgd dat het persoonsarchief van de gemeente werd veiliggesteld.

Naast familie waren ook Peter Stiphout en Roy Sutherland, voorzitter en bestuurslid van de Stichting Veteranen Purmerend (SVP) aanwezig. Burgemeester Don Bijl sloot de bijeenkomst af met de woorden: “Ik ben altijd vereerd dat ik dergelijke onderscheidingen mag uitreiken aan mensen die zoveel gedaan hebben voor de samenleving.”

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *