Burgemeester Don Bijl ontvangt Terugblik Purmerend

23/11/2018

Zondag 18 november ging burgemeester Don Bijl meteen na de intocht van de Sint door naar boekhandel Het Leesteken in de Zuidersteeg. Hier wachtte familie, vrienden en pers hem op voor de lancering van het boek van Gouden Purmerender, redactielid, schrijver en fotograaf Piet Jonker. Kleindochters Iris en Jacey overhandigden zijn boek met verhalen over de geschiedenis van Purmerend aan de burgervader. Don Bijl: “Ik ben blij met dit boek, hiermee blijft ook voor de volgende generaties de historie van Purmerend zichtbaar. Piet schrijft altijd al veel over deze stad, voorheen in de Wijkkrant Centrum en de lokale kranten en tegenwoordig voor onder andere weidevenner.nl. Maar dat is niet blijvend en met dit boek blijven zijn pennenroerselen in geheel eigen stijl toch bewaard.”

Het boek bestaat uit ruim vijftig Terugblikken die eerder in verkorte versie zijn gepubliceerd in Het Gezinsblad en geeft een inkijk Purmerend zoals het was. Piet: “Ik ben blij dat het boek nu klaar is, ik heb ruim vijftig Terugblikken herschreven en nog eens extra gecontroleerd, want soms kom je nieuwe feiten tegen, maar zoals het boek nu is ben ik zeer tevreden. Mede dankzij hulp van diverse mensen zoals sponsor Autototaalglas en opmaker Gerjan Stolp is dit boek met al zijn foto’s en uitleg zo geworden als ik al heel lang in gedachte had.” De oudere generatie heeft een enorme verandering van de stad meegemaakt. Van een kleine compacte binnenstad, waar vrijwel iedereen elkaar kende, naar een stad met tachtigduizend inwoners. Ook alles wat met de stad te maken heeft, veranderde mee, zoals vervoer, voorzieningen, bestuur en winkels, maar zeker ook de mensen zelf.

Geschiedenisboek
Piet :“Het is leuk om over je geboorteplaats te schijven en herinneringen op te halen die oudere inwoners nog hebben meegemaakt, maar ook om de vele nieuwe Purmerenders te laten zien dat Purmerend niet altijd is geweest zoals het nu is. Naast verhalen over de ‘korte’ geschiedenis gaan ze ook over gebeurtenissen in een verder verleden. Namen, jaartallen en gebeurtenissen in de geschiedenis van Purmerend komen hiermee weer tot leven en krijgen een gezicht. Anderen nemen (delen van) de verhalen over of zorgen via sociale media voor aanvullingen, waardoor het verleden van Purmerend een ‘open geschiedenisboek’ wordt. Niet alleen voor de inwoners van nu, maar ook voor onze (klein)kinderen.”

Het boek Terugblik Purmerend is te koop (15 euro) bij Het Leesteken Zuidersteeg, Thorbeckekade 31, Kransfontein 40, de VHP en de Museumwinkel.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. Jan Oudshoorn schreef:

    Hallo Piet,
    Je boek is klaar geweldig. Je kon dus gelijk door naar de kapper. geintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *