Burgemeester Bijl duikt het kanaal in

04/07/2020

Onder het motto ‘wetsuits zijn voor watjes’ dook burgemeester Don Bijl zaterdagochtend gekleed in zwembroek het Noordhollandsch Kanaal in samen met Manja van der Weit, raadslid en bestuurslid van stichting Swim to Fight Cancer Purmerend-Beemster (i.o.) en de directeur van sportorganisatie Spurd, Jancor de Boer. De eerste editie van Swim to Fight Cancer Purmerend-Beemster is dit jaar vanwege het coronavirus niet mogelijk, maar om nu alle mensen die met kanker te maken hebben een hart onder de riem te steken, zwom het drietal een ingekorte versie van de Swim to Fight Cancer.   

Na het voorverwarmen met een kopje koffie in Heel Europa, omkleden en controle van de zwemdiploma’s -zowel de burgemeester als Manja van der Weit voldeden ruimschoots aan de voorwaarden, Jancor de Boer doorverwezen naar zwemles- werd koers gezet naar de startplaats. Om op juiste temperatuur en in conditie te blijven ging het drietal in de bekende elektrische Beemsterwagentje via de Sluisbrug naar overkant. Burgemeester Karen Heerschop van Beemster gaf het ‘startschot’ op de kade bij de Melkwegbrug en onder aanmoediging van de inmiddels ook behoorlijk nat geworden belangstellenden en pers ging het in voornamelijk schoolslag naar de haven. Om via een trap veilig weer vaste grond onder de voeten te krijgen werd nog een extra stukje gezwommen.

Fluitje van een cent
Voor burgemeester Bijl was het eigenlijk een fluitje van een cent, want, zo liet hij weten ‘ik zwem wel vaker in open water’. Weer veilig aan wal overhandigde burgemeester Karen Heerschop de dappere deelnemers een medaille die, vanwege coronavoorschriften, werd omgehangen door aanwezige echtgenote en echtgenoot. Fred Beijert, adviseur Marketing en communicatie van Spurd: “Het was een klein evenement (vanwege corona), maar toch wel erg stoer van de deelnemers.”

Onderzoek
Deze zwemactie is onderdeel van een landelijke actie waarvoor tientallen burgemeesters gaan zwemmen. Het doel van Swim to Fight Cancer is aandacht te vragen voor mensen met kanker en het inzamelen van geld voor onderzoek. Concreet gaat het om een onderzoek van professor Arjan Griffioen van het VUMC. Dit onderzoek heeft een looptijd van vier jaar en biedt voor veel mensen perspectief.

Bijdrage
Voor dat onderzoek is bijna acht ton nodig. De burgemeesters Bijl en Heerschop hopen met deze symbolische actie naast aandacht vestigen op Swim to Fight Cancer Purmerend-Beemster 2021 voor nu vooral een mooi bedrag op te halen voor onderzoek naar de ontwikkeling van een vaccin tegen kanker. Wie het onderzoek financieel mede mogelijk wil maken, kan terecht op https://www.fightcancer.nl/event/swim-to-fight-cancer/initiatief-burgemeesters-en-wethouders.
De burgemeester is inmiddels alweer droog en opgewarmd en kijkt uit naar het volgende sportieve evenement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

3 comments

  1. G.M. de Gram schreef:

    Ik vind dit echt een stoere actie,onder deze weersomstandigheden, chapeau voor alle drie. Trots op de burgemeester.

  2. Ed groot schreef:

    Licht het aan mij, of is er weinig promotie gemaakt rond deze swim in Purmerend. Grtjs Ed. Team Ollie, 11 steden zwemtocht.

  3. Piet Jonker schreef:

    Klopt. Vanwege de coronavoorschriften is besloten een grote toeloop van belangstellenden te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *