Boze Buurman

04/02/2020

Als echte Purmerender ga je natuurlijk even kijken bij de afsluiting van de Sluisbrug. Het is wel een eindje omlopen, maar zo blijf je in conditie. Meteen ook even langs bij de omliggende ondernemers die deze weken alle tijd hebben voor een gezellig praatje. Een aantal buurtbewoners is net van plan om vanaf de ‘Ponte dei Sospiri’ de voettocht naar het centrum te ondernemen, als blijkt dat de hier en daar geuite omschrijving ‘apart volkje, daar in de Hazepolder’, helemaal klopt, want voor ik het goed en wel in de gaten heb, zit ik gezellig aan de koffie met appeltaart. Omdat mijn geheugen, net als de bug, ietwat aan slijtage onderhevig is, schrijf ik de grieven van bewoners maar even op.

Dat er onderhoud gepleegd moet worden, snappen alle bewoners, zeker bij een oude brug, maar dat één en ander niet goed is gegaan bij het afsluiten van de brug heeft iedereen kunnen zien. In een brief van de provincie in juli 2019, waarin een complete afsluiting wordt aangekondigd, nemen bewoners contact op met vraag of er, zoals in het verleden, een simpel te plaatsen noodbrug zal komen. Antwoord ‘dat weten we nog niet, we zijn in gesprek met de gemeente en uitvoerder’. De noodbrug is er helaas niet gekomen en om vooral ouderen niet twee kilometer te laten omlopen, zijn buurtbewoners te hulp geschoten met onder andere boodschappen halen en fietsen uitlenen.

Een grote ergernis ligt bij het uithijsen, waarbij zonder enige mededeling ’s morgens vroeg de wijk wordt afgesloten, waardoor vanwege het eenrichtingsverkeer en smalle straten auto’s vooruit, over het trottoir, achteruit, via inritten en over het gras en fietspad door de wijk gaan. Daarnaast is het enorme aantal borden mede oorzaak van de chaos. Er staat al een flink aantal borden voor werkverkeer naar Kop West en oudere omleidingen, en daar wordt een groot aantal borden voor afsluiting van de brug tussen gezet. Resultaat is ondermeer dat veel automobilisten, na een puzzeltocht op Kop West, uitkomen bij het fietspad langs de Kanaaldijk en sommigen  ook daadwerkelijk met de auto richting Melkwegbrug (en terug) gaan. De aangegeven omleiding voor fietsers en voetgangers is die dag vrijwel volledig verspert door grondwerkers, stratenmakers, bouwkranen, vrachtwagens, tv-opnamen, auto’s en werkbusjes. Een andere weg wordt bestraat en op de derde mogelijkheid worden vrachtwagens met afgegraven grond geladen. De vriendelijke verkeersregelaars hebben ook geen idee hoe bijvoorbeeld fietsers veilig de Melkwegbrug kunnen bereiken. Wellicht dat naast de provincie ook gemeente, politie en handhaving in dergelijke gevallen iets kunnen bijdragen.

In een brief betoont de provincie spijt en biedt excuses aan. Daar kopen bewoners niet zo veel voor, maar het is toch iets. Ze moeten nog even doorbijten (bij voorkeur niet elkaar), want volgende week is het D-Day. Laten we hopen dat alle instanties iets geleerd hebben, maar vooral dat bewoners en ondernemers er in het vervolg tijdig en serieus bij betrokken worden. Kan daar niet wat aan gedaan worden?    bozebuurman@hotmail.com.

3 comments

  1. Marjan Buijse schreef:

    Nauwelijks overdreven

  2. adri_kuiper schreef:

    Wat een geweldig stuk ik hoop dat de gemeente purmerend er iets van opsteekt nog even doorbijten dus.

  3. Maarten Kuiper schreef:

    Hele goed op één punt na.
    Is het niet zo dat Rijkswaterstaat al wist dat het langer dan 14 dagen ging duren?
    Als het 4 tot 5 weken zou duren dat ze er dan niet zouden onderuit komen om een noodbrug neer te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *