Boom als symbool voor fusie

16/02/2019

Op 14 februari (Valentijnsdag) trokken burgemeesters Joyce van Beek van Beemster en Don Bijl van Purmerend samen met wethouders Aagje Zeeman en Eveline Tijmstra de laarzen aan om in de klei van het Arboretum in Beemster een boom te planten. Vanwege de aanstaande fusie tussen beide gemeenten schonk Purmerend een boom (iep) aan het Arboretum. Het planten van de jonge boom staat symbool voor de vruchtbare fusie tussen beide gemeenten. In perfecte samenwerking hanteerden de burgemeesters en wethouders als ware tuinders vakkundig de scheppen en gaven daarmee de fusieboom een mooie plek om uit te groeien tot een sterke boom in de nieuwe gemeente.

Purmerend moest een aantal door stormschade gesneuvelde bomen vervangen en schafte daarvoor vijf iepen aan. Vier zijn inmiddels geplant op de begraafplaats in Purmerend en de vijfde werd geschonken aan het Arboretum in Beemster. Deze naarfytopathologe Christine Buijsman genoemde iep is een zeldzame soort die beter bestand is tegen iepziekte dan andere soorten en kan tweehonderd jaar oud worden.

Educatief
Het Beemster Arboretum (bomentuin) is een verzameling bomen en struiken die is aangelegd om kennis te vergaren voor de bosbouw en kwekerijen met daarnaast een educatief doel. In het Beemster Arboretum aan de Nekkerweg staan ruim zesduizend bomen en struiken. Het is opgericht in 1971 door het echtpaar Hans Völlmar en Jetske Straatsma en na het overlijden van Völmar werd Bram Engberts de nieuwe eigenaar. Er worden regelmatig rondleidingen en kinderpartijtjes georganiseerd. Voor informatie mail: beemsterarboretum@gmail.comof tel: 06-23746371.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

1 comment

  1. Bart Creemer schreef:

    Verbazingwekkend dat een boom planten het symbool wordt terwijl de gemeente Purmerend de laatste jaren niet schroomd er velen te kappen en zelfs een compleet bos zou willen opofferen tbv een hotel…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *