Bomen kappen en planten in Weidevenne

02/12/2020

Zambezilaan

Op verschillende plekken in Weidevenne worden binnenkort bomen gekapt en vervangen door nieuwe. De bomen worden niet een op een vervangen, er worden minder bomen teruggeplant, zodat ze meer ruimte hebben om uit te groeien. Daarmee blijft de straat even groen. De kapvergunning is eerder dit jaar aangevraagd en daarop zijn geen bezwaren gekomen. De kap gaat al snel beginnen, namelijk begin december (eind week 49). Het betreft de groenstroken op de Zambezilaan, Eufraatlaan en Gangeslaan.

Als gevolg van de droogte in het voorjaar en de verdichtte bodem kregen de bomen niet voldoende water en staan in de groenstroken nu dode (uitgedroogde) bomen. Om de nieuwe bomen goede groeiplaatsen te geven wordt de grond doorgespit en verbeterd met goede grond en compost. Dit gebeurt over de gehele strook zodat de bomen genoeg ruimte krijgen om te groeien. Hiervoor gaat eerst het gras eruit op de nieuwe plek. Het wordt na het planten weer ingezaaid, maar omdat gras in het najaar en winter niet echt groeit wordt het later nagelopen eventueel nog een keer gezaaid. De groenstroken zullen wellicht een poosje niet echt groen zijn.

Gangeslaan

Verschillende soorten
In het verleden werd vaak maar één boomsoort per straat geplant en daardoor zijn ze extra vatbaar voor ziekten. Er komen nu verschillende soorten; op de Zambezilaan en Eufraatlaan komen zuileiken, sierappels, lindes, veldesdoorns en lijsterbessen en op de Gangeslaan Glymlocladus diocia (Doodsbeenderenboom) en Tilia americane ‘Nova’ (Linde). De nieuwe bomen worden naar verwachting begin volgend jaar geplant.

Voor vragen: Niels Konijn, projectleider, via telefoonnummer (0299) 452 452 of stuur een e-mail naar omvormingengroen@purmerend.nl.

Zambezilaan

Gangeslaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eufraatlaan

 

1 comment

  1. Astrid van de Pas schreef:

    Jammer van de gezonde bomen, maar Is het een idee een bloemenlint voor bijen en andere insecten in het gras toe te voegen aan de groenstrook. Het is een kleurrijke, gezonde en vrolijke baan tussen het mindere aantal bomen wat wordt teruggeplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *