Bomen in de stad

29/09/2013

P1090859 [1600x1200]

Peulen van de valse christusdoorn

Het valt niet altijd meteen op, maar ook in het (stads)centrum staan prachtige bomen. Bijvoorbeeld bij apotheek De Ring in de Kolkstraat en op het pleintje voor de kerk in de Hoogstraat. Opvallend zijn de grote peulen die tussen de bladeren zichtbaar zijn.

We vroegen boomdeskundige Jan Kramer om informatie over deze mooie bomen. Jan: “Het gaat om de Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’. De Nederlandse naam is valse christusdoorn,  lid van de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae) en de onderfamilie Caesalpinioideae. De peulen worden veel gebruikt voor bloemstukjes.” Over het planten van de bomen in de Hoogstraat was in de Wijkkrant Centrum het volgende te lezen.

Milieuboom geplant door wethouder Engels.

Willem Eggertstraat 1992. Wethouder Brinkman plant milieuboom.
Foto: Marco Bakker

 

‘ De boom (valse christusdoorn) is daar in 2000 geplaatst door wethouder Engels, als afronding van de herinrichting van de Hoogstraat. De boom is een vervanging voor de in 1992 door wethouder Brinkman geplante boom (robinia) in de Willem Eggertstraat. Deze boom was onderdeel van een actie van het Wereld Natuurfonds, afdeling Waterland, en de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Purmerend Zimbabwe.

Op 22 april 1992 haalde een groep schoolkinderen op de fiets wethouder Brinkman op van het gemeentehuis en gingen, na het planten van de boom, gezamenlijk naar de bibliotheek, waar kaarten werden ingevuld met goede milieuvoornemens.

De ingevulde kaarten gingen naar Rio de Janeiro, waar ze tijdens een topconferentie over het klimaat aan een zogenoemde levensboom hingen. Of alle goede milieuvoornemens ook werkelijk ten uitvoer zijn gebracht, is niet bekend.’

Met dank aan Piet Jonker van de wijkkrant Centrum.

P1090863 [1600x1200]

Herinneringstegel in 2000 geplaatst in Hoogstraat

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *