Boer Bakker keert terug naar de Melkweg

06/02/2011

Opa Bakker vertelt

De ouders van Joop Bakker waren veehandelaren en woonden op een boerderij aan de Melkweg. Hijzelf is na 65 jaar verhuisd naar de Wheermolen. De herinneringen, verhalen en kennis wil Joop Bakker graag delen met de jeugd van nu. Clup Welzijn had hem op 27 januari uitgenodigd voor een bezoek aan de brede school de Weide. Om de kinderen van groep een en twee een idee te geven hoe het vroeger was om te wonen aan de Melkweg kwam ook boer Henk Kasteleijn met een echte trekker langs. Zijn dochter Denise had in de aanhanger haar Shetlandpony meegenomen.

Melk

De groepen gingen in toerbeurt langs bij Joop Bakker die had plaats genomen in de hal van de school. Bij hem stonden twee kunstkoeien zodat de kinderen de uier, waar de melk uitkomt, konden zien. Vervolgens vertelde hij dat een koe wel dertig liter melk kan geven op een dag en net zoveel weegt als vijfentwintig kinderen bij elkaar. De kinderen, vier jaar oud, waren onder de indruk van “opa Bakker”. Zo een echte boer, inclusief petje, stok en klompen, dat is wel bijzonder.

Handjeklap

Na al deze informatie lieten Henk Kasteleijn en Joop Bakker zien hoe de koeien vroeger verkocht werden op de markt. Dit gebeurde door middel van handjeklap. De boer slaat dan bij elk voorstel in de hand van de tegenpartij, waarna de laatste bieder de hand weer op houdt voor het volgende voorstel. Als een van de partijen een hand geeft in plaats van slaat, is de koop definitief. De kinderen begrepen het niet helemaal maar vonden het wel indrukwekkend.

Op de tractor

Tenslotte was het tijd voor een rondje op de tractor en het aanraken van een echte pony. Zo een pony is best wel groot als je nog klein bent. Sommige kinderen durfden de pony te kammen met de roskam, anderen vonden alleen het kijken al voldoende. Met het rondje op de tractor had niemand problemen. Dat vonden ze allemaal top. En dan vanuit de cabine zwaaien naar de juf.

Dit deel van het project Kinderen op reis door Europa voor de allerkleinsten van de school was een feest. Dat was duidelijk te horen aan de verhalen en te zien op de tekeningen die ze daarna maakten.

foto’s: Nancy Ettes

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *