Biodiversiteit in eigen tuin

19/07/2019

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over biodiversiteit en de gemeente Purmerend wil dit veel meer uitdragen en toepassen. Er worden bijvoorbeeld meer inheemse planten geplant, gericht op de leefbaarheid voor insecten, en er wordt gewerkt aan een andere maaimethode. Er zijn in Weidevenne ecologische zones ingericht, waar iedereen kan zien hoe mooi de natuur in een stedelijk gebied kan zijn, maar hoe kun je zoiets in je eigen tuin creëren? De redactie ging in gesprek met Michel Geijssens, stadsecoloog en enthousiast deskundige op dit gebied.

Waarom meer groen in de tuin?
Door meer planten en diverse soorten in je tuin te planten zorg je ervoor dat er meer vogels, bijen en andere insecten komen. Dit is goed voor de instandhouding van de verschillende diersoorten, want ieder dier heeft zo z’n voorkeur. Maar ook voor de bewoners zelf is het plezierig om te kijken naar de vogels en vlinders die op de planten afkomen.

Hoe doe je dat bij een kleine tuin?
Een paar plantenbakken, klimplanten en kleine boompjes maken al een heel verschil. Ik zag in Amsterdam dat ze een hele straat hadden opgefleurd, met allemaal geveltuintjes, een genot om naar te kijken en om in te wonen. Veel is er niet nodig, neem bijvoorbeeld een blauwe regen, die kan tot wel vierhoog komen. Het ruikt heerlijk en is een prachtig gezicht.

Zijn er ook ecologische zones in Weidevenne?
Bewoners kunnen wandelen en fietsen in twee ecologische zones; het Weideveld, langs de Wormerringdijk en Purmerland achter de Baaienwijk, daar zie je duidelijk verschillende bomen, struiken en planten. We proberen daar zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan. Als er dan toch gemaaid moet worden, dan niet rechttoe, rechtaan, maar lekker slingerend door het gras zodat er hier en daar wat blijft staan. Dit passen wij ook toe op de andere groendelen zoals ruig gras, wildmengsel van planten voor onder andere bijen en ecologische verbindingen door de hele stad. Het kan echter niet overal, want we houden ook rekening met het uitlaten van honden.

Weidevenne is een waterrijke wijk, maar met elkaar kunnen bewoners er ook een mooie groene wijk van maken. Heeft u vragen over dit onderwerp? Mail ze naar de redactie, dan verzamelen wij deze en gaan op zoek naar de antwoorden. Tips of foto’s van een groene tuin zijn uiteraard ook welkom. Mail naar: redactieweidevenner@gmail.com.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *