Binnenkort  datacenter in Purmerend?

01/04/2021

Achterste deel Beusebos

Na het inplannen van een hotel in het Beusebos (voorste deel) zijn er nu ook plannen voor de ontwikkeling van het achterste gedeelte. Nu nog een vrijwel onbegaanbaar stuk bos, maar als het aan de plannenmakers ligt, komt daar zo snel mogelijk verandering in. Het wordt echter geen hotel, woningbouw of recreatiegebied, maar een modern datacenter. Er is gekozen voor deze plek vanwege bereikbaarheid in geval van calamiteiten, dichtbij Amsterdam en Schiphol en daarnaast hopen de plannenmakers op weinig tegenstand van de bevolking. 

Wie achter de plannen zit(ten) is nog niet bekend, maar dat het een grote internetonderneming is staat wel vast. Er is de laatste tijd veel geëxperimenteerd met een kant en klaar datacenter en er wordt gespeculeerd dat zo’n model in de planning staat. Een datacenter gebruikt veel energie, vooral voor airconditioning, maar ook omdat alle noodapparatuur dubbel is uitgevoerd. Weliswaar staat er een verdeelstation vlakbij, maar om grote pieken te vermijden zijn windmolens een voor de hand liggende oplossing.

Twee keer zo hoog
Een van de mogelijkheden is verticale windmolens op het dak van het gebouw. Een bodemonderzoek voor deze oplossing wordt binnenkort gedaan. Een strook aan de buitenkant van het gebied is daarvoor gereed gemaakt (bomen gekapt en grond geëgaliseerd). Ook wordt gekeken naar windmolens langs de A7, maar daar voorziet men vooralsnog problemen met de hoogte en te dicht bij de weg. Ter vergelijking: de windmolens worden ongeveer twee keer zo hoog als de reclamemast bij de ingang van het Beusebos.  

Nieuwe weg
De ligging in het achterste gedeelte van het bos heeft als voordeel dat het bij calamiteiten makkelijk bereikbaar is voor de brandweer. Een nieuwe aansluiting vanaf de Oude Provincialeweg is een mogelijkheid. Inmiddels heeft men ook het oog laten vallen op een parkeergelegenheid, maar vanwege onderhandelingen wordt daar nog niets over bekend gemaakt.

Warm water
Nadelen worden echter ook genoemd. Er is veel oppervlakte nodig en het wordt een vierkante (doos) bebouwing. Ook zal de personeelsbezetting minder zijn dan bij andere invulling van het gebied, bijvoorbeeld kantoren. Voordeel is het overschot aan warm water dat gebruikt kan worden voor verwarming van nabijgelegen woonwijken en het (in de toekomst mogelijke) naastgelegen hotel.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

2 comments

  1. Martien Roelofs schreef:

    Hier past maar een woord: afschuw. Laten we ons hier met hand en tand tegen verzetten. Het wordt steeds gekker. Het idee alleen al!

  2. martien roelofs schreef:

    1 april grap ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *