Bijzondere woonvormen in Weidevenne

16/11/2015

Odion locatie Ismailiastraat

Het is eind september en we zijn in gesprek met Mellanie en Maaike aan de keukentafel van Odion locatie Ismailiastraat. Kim, een stagiaire is ook aanwezig. Mellanie is een bewoonster van één van de appartementen van Odion, een organisatie voor mensen met een beperking, Maaike is een begeleider die het gesprek vertaalt in gebaar (voor Mellanie) en woord (voor de interviewer). Mellanie is namelijk doof.

Contacten
Op de vraag hoe Mellanie het vindt om in Weidevenne te wonen, antwoordt ze: “Goed, positief, ik heb aardige buren waar ik contact mee heb. Inmiddels weet ik na elf jaar wie waar woont in de straat. Daarvoor woonde ik bij pleegouders in de Midden Beemster.”
Nu is Melanie 32 jaar en heeft al vier jaar een vriend. Mellanie’s doel is om zich te ontwikkelen en te leren hoe ze zelfstandig kan wonen, zodat ze kan gaan samenwonen met haar vriend. Mellanie: “Dan is 1 x per week begeleiding genoeg.”
Mellanie’s hobby is fotograferen en ze werkt bij de BaanStede. Ze moet lachen als ze een exemplaar van Wijkkrant Weidevenne ziet: “Hiervan heb ik in de loop der jaren, hele stapels gevouwen bij de BaanStede, het ging wel steeds sneller.”

Zelfstandigheid
Begeleider Maaike legt uit op welke manier de cliënten hier wonen: “De afdeling Begeleid Zelfstandig Wonen van stichting Odion beoogt een zo grote mogelijke maatschappelijke zelfstandigheid voor hun cliënten. Op dit moment wonen er dertien mensen die min of meer begeleiding behoeven. Er is mogelijkheid voor sociaal samenzijn in twee huiskamers, daarnaast woont iedereen zelfstandig in een eigen appartement. Op de eerste verdieping wonen mensen met een Zintuiglijke beperking (ZG) en op de tweede verdieping met een Verstandelijke beperking (VG).

Tenslotte geeft Mellanie de tip dat ze, net als veel dove mensen, naast de taal met de handen, ook kan liplezen. Dat is goed om te weten als je in gesprek bent met iemand met een auditieve beperking.
Als je maar rustig praat en diegene aankijkt waarmee je spreekt.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

1 comment

  1. Marie de Jonge schreef:

    Mooi om te lezen dat organisaties blijven streven naar een zo hoog mogelijke zelfstandigheid van cliënten. Ik zie vaak dat dit een erg positieve werking heeft op de persoonlijke ontwikkeling van een persoon. Ik hoop dat deze vorm van wonen voor veel mensen beschikbaar zal blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *