Bewonersinitiatief Bijenlint langs de Melkweg

06/11/2020

Voor een bijenvriendelijke beplanting langs de Melkweg in Weidevenne is onlangs een speciaal zaadmengsel gepland, waardoor over een paar maanden bloemen en kruiden bloeien die goed zijn voor de bijen. Begin dit jaar kwam een aantal bewoners bij wijkmanager Michael Lanting met het idee voor een bijenlint langs de Melkweg. Samen met bewoners en groenspecialisten van de gemeente werden de mogelijkheden bekeken en aangepast met als resultaat de nu aangelegde bijenlinten. De bloemen van het kruidenmengsel blijven de hele zomer staan en in september/oktober worden de kruiden gemaaid.

Wethouder Eveline Tijmstra, verantwoordelijk voor het groen in de stad, is blij met het initiatief. ,,Een bijenlint bestaat uit zoveel mogelijk aaneengesloten stukken groen met daarin bijvriendelijke beplanting. Het is goed voor de ecologie en dankzij de samenwerking van bewoners en gemeente komt hier straks een bloemrijk stukje bij.”

Foto: Gemeente Purmerend Bijenlint Melkweg

Vol lof
Wijkmanager Michael Lanting vindt het mooi om te zien dat bewoners zelf met ideeën komen. ,,Het bijenlint is tot stand gekomen door de samenwerking met elkaar te zoeken. Door er creatief naar te kijken, konden we toch dicht bij het oorspronkelijke idee blijven. Straks kunnen we genieten van een bloemrijke strook langs de Melkweg.”  De bewoner die met het initiatief kwam is heel benieuwd hoe het er straks uitziet als het in bloei staat. ,,Al met al heeft het wat langer geduurd, maar ik ben vol lof over de medewerking van de gemeente.”

Nectar
Werkvoorbereider Loek Homan bedacht de uitvoering. ,,In de zwarte strepen is een bloemrijk kruidenmengsel geplant. Tussen de zwarte strepen en het fietspad zijn bollen geplant in stroken, dat ligt tegen het kruidenmengsel aan. Insecten kunnen dan van het voorjaar nectar halen uit de bloemen van de bollen. Als dat uitgebloeid is, kunnen ze tot het najaar de nectar vinden in de kruiden. We hebben de stroken slingerend gemaakt, zodat er genoeg beschutte stukjes zijn, maar ook plekjes in de zon.’

Wat kunt u in uw tuin doen om de bijen te helpen? Zorg voor beschutte plekjes in de tuin. Bijen houden komkommerkruid, dille, kaasjeskruid, klaprozen, korenbloemen, goudsbloemen, ganzebloem, zonnebloemen en dropplanten. Maar ook bloembollen, zoals de boerenkrokus en andere voorjaarsbollen vinden ze lekker. Vooral met veel verschillende bloeiende planten en bloemen maak je de bijen blij. Een bijenhotel in uw tuin is ook een goed idee. Je kunt er zelf een maken van takjes en boomstammetjes waarin je gaatjes boort.

Foto: Gemeente Purmerend Bijenlint Melkweg

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *