Beschermde muizenfamilie dwarsboomt plannen HOP Weidevenne

11/10/2019

Het bijna voltallige bestuur van de bewonersgroep HOP (hondenontmoetingsplek) Weidevenne had op 27 september op het gemeentehuis een gesprek met wethouder Eveline Tijmstra en Willem van Kranenburg, ambtenaar hondenbeleid van Gemeente Purmerend. Gesproken werd over het plan HOP Weidevenne 2 dat de bewonersgroep op 12 juni jl. overhandigde aan de wethouder. Afgesproken was om er na de zomervakantie op terug te komen. Inmiddels blijkt er een nieuwe partij te zijn bijgekomen; de familie waterspitsmuis in Purmerland.

In het overleg gaf de wethouder aan dat de beoogde HOP bij Purmerland niet kan doorgaan, omdat uit ecologisch onderzoek is gebleken dat daar een waterspitsmuis woont. Dit is een beschermd ras, en daarom valt deze locatie definitief af. De locatie bij de afrit Purmer-Zuid naast de A7 bestond uit twee delen. Het plan voor een HOP op het stuk grond dat eigendom is van Rijkswaterstaat komt echter te vervallen, omdat daar binnen nu en drie jaar wijzigingen gaan plaatsvinden. Rijkswaterstaat wil daar omstreeks 2023 een parallelweg aanleggen. Wel bespreekbaar is het uitrenveld, want dit deel is in eigendom van de gemeente. Wethouder Tijmstra en Willem van Kranenburg zijn beiden positief over dit gebied en willen hier zeker mee verder.

Waterspitsmuis. Bron: bureau Endemica

Nu nog niet haalbaar
Tijmstra: ”Het terrein achter het flatgebouw aan de Barbadosstraat is erg drassig. Er zal fors geïnvesteerd moeten worden om dit te realiseren, en dat geld is er momenteel niet. Dit voorstel wordt niet geschrapt maar is op korte termijn niet haalbaar.” Jannie van der Ploeg (HOP): “In de originele plannen was hier al een hondenveldje gepland, met een bruggetje.”

Afspraken
Verdere wordt overeengekomen: De uitlaatzone Mississippistraat, Barbados/Bisonstraat. Hondenpoepbakken met zakjes neerzetten. Pad Alexandriestraat blijft verboden voor honden. Uitlaatstrook Oceaanpad blijft “niet opruimen/aanlijnplicht”.

Rotonde wereldbol: In het originele plan, Plan HOP Weidevenne 1, was hier een losloopgebied of uitrenveld gepland met een hek eromheen. Het is nu een uitlaat/uitrenveld zonder opruimen.” Afgesproken wordt dat dit voorlopig zo blijft. Met de mogelijkheid nog open voor het plaatsen van een hek. Toezegging dat er gekeken wordt naar het verbeteren van het onderhoud achter de Masaistraat.

Rina Edel (HOP) met haar hond bij plan A7

Goed gevoel
Anita Wijnhard (HOP): ”Ik ben blij dat de wethouder de zaken goed oppakt. We hebben echt het gevoel dat we serieus genomen worden. Dat voelt goed, want beide partijen hebben hier heel wat tijd en werk in gestoken en als er dan uiteindelijk een HOP, losloopgebied of uitrenveld gerealiseerd gaat worden, zijn we blij dat we dit als bewonersgroep mogelijk hebben kunnen maken.”

Uitreiking van plan HOP2

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *