Veel belangstelling voor Historische markt VHP

22/01/2018

Het was weer een gezellige drukte in Concordia afgelopen zondag tijdens de Historische Markt, georganiseerd door de Vereniging Historisch Purmerend. Al snel na opening kwamen verzamelaars ‘struinen’ of er iets van hun gading bij was. Er was keus genoeg en de boeken, kaarten, foto’s en andere historische zaken werden nauwgezet bekeken. Het Waterlandsarchief en de VHP hadden veel ‘dubbel’ materiaal voor een redelijke prijs in de aanbieding en daar was veel belangstelling voor. Naast veel historisch materiaal waren ook clubs en verenigingen aanwezig. Bijvoorbeeld Het Gilde Purmerend, de Dames Haakvereniging en Gorwim de Jongh met een collectie stenen snijwerktuigen, speerpunten, pijlpunten en bijlen. Wie belangstelling had voor de familiestamboom kon deze ter plekke laten uitpluizen.

Mandenmaker
Bezoekers konden genieten van oude films en een mandenmaker liet zien hoe vroeger van onder andere riet en wilgentenen allerlei gebruiksvoorwerpen werden gemaakt. Oudere Purmerenders herkenden meteen de rieten manden waarmee pluimvee en konijnen werden aangevoerd op de kippenmarkt. Voor mandenmaker Hans Engberts uit Nibbixwoud is Purmerend geen onbekend terrein, want hij was in het verleden wijkmanager van Weidevenne. Hij heeft het wijkmanagerschap ‘aan de wilgen gehangen’ en zich toegelegd op ‘ambachtelijk en duurzaam’.

Jonge mensen
Veel spullen verwisselden tijdens de markt van eigenaar en informatie was volop beschikbaar. Naast alle aangeboden spullen waren er natuurlijk ook de (sterke?) verhalen over vroeger. Opvallend was de belangstelling van veel jonge mensen voor de geschiedenis van Purmerend. Heeft u de markt gemist, maar lijkt het u leuk om meer te weten over deze stad, geef u dan op als lid van de VHP.
Informatie vind u op www.vereniginghistorischpurmerend.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *