Barend Cruijff gestopt met Intertoys

29/05/2019

Regelmatige bezoekers van het Eggert Winkelcentrum hadden al snel in de gaten dat er iets veranderd is bij Cruijff Intertoys. De naam Intertoys is verdwenen. De franchisenemers verkeerden na het faillissement van de onderneming in onzekerheid en na overleg besloot een tiental ondernemers, waaronder Cruijff, niet verder te gaan met Intertoys. Er is een nieuwe investeerder gevonden en er wordt gezamenlijk ingekocht. Barend Cruijff: “Er was veel onzekerheid en de nieuwe aanpak van Intertoys voelde gewoon niet goed, vandaar dat we een nieuwe weg zijn ingeslagen.”

Cruijff  speelgoedwinkel: Veel Purmerenders zijn ermee opgegroeid en ondanks de naamsverandering naar Intertoys en de verhuizing van de Westerstraat naar Eggert Winkelcentrum is de naam Barend Cruijff nog steeds een van de bekendste namen in Purmerend. De naam is overgegaan van vader op zoon en inmiddels is het 170 jaar geleden dat de eerste Barend geboren werd.

Water en vuurwinkel
Het handelen zat de jonge Cruijff al vroeg in het bloed want als jonge bakkersknecht verkocht hij tijdens het bezorgen per bakfiets niet alleen brood maar ook horloges, sigaren en andere veel gevraagde artikelen aan zijn klanten. Barend vond op 23-jarige leeftijd zijn liefde Trijntje Nat en samen begonnen ze een ‘water en vuur winkel’ aan de Westerstraat. Zoon Barend trouwde in1935 met Nelly Johanna Sanders en opende de nieuwe ‘Volkswinkel’, later Cruijff’s Bazar. Uit dit huwelijk kwam wederom een Barend die in 1959 trouwde met Geertje Aagje (Gré) Kemper. Na het overlijden van vader namen ze de zaak over en werd de winkel aangepast en het assortiment uitgebreid met onder andere de bekende enorme Boldootfles op de toonbank, waaruit meegebrachte flesje werden gevuld.

Pijn in het hart
In 1994 is Barend overleden en stonden Gré en kinderen Marieke, Martijn en de jonge Barend er alleen voor. Als veertienjarige hielp Barend al in de winkel en na het behalen van de benodigde diploma’s nam hij samen met echtgenote Irene de zaak over. In de loop der tijd werden de naast gelegen kleine winkeltjeshuisjes aangekocht en bij de winkel getrokken, maar uiteindelijk groeide de zaak uit zijn jasje. In 2008 begon de herbouw en binnen een jaar stond er een prachtig nieuw pand. Zeventig jaar nadat de twee jaar oude Barend op 2 juni 1939 de eerste steen legde, plaatsten zijn kleinkinderen Niels en Esmee opnieuw een steen in de gevel van een nieuwe winkel. Mede gezien de ligging van de winkel werd, ‘met pijn in het hart’ de Westerstraat later verruild voor het winkelcentrum.

De naam Intertoys is verdwenen en over een nieuwe naam wordt nagedacht. Barend: “Suggesties zijn welkom en misschien zet ik wel een ideeënbus op de toonbank.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *