Barend Cruijff ‘de vogeltjesman’

24/01/2021

Soms kom je in Purmerend dingen tegen waarvan je denkt, hé wat leuk, dat wist ik niet. Regelmatig plaatsen we op deze site een artikel van Piet Jonker, redacteur/fotograaf van weidevenner.nl. Deze keer: Barend Cruijff de vogeltjesman.

Barend Cruijff is al net zo ondernemend als zijn bekende grootvader Barend Sr. en begint in zijn geboortehuis aan het Zandpad (Westersteeg) na schooltijd met het fokken van goudhamsters. Dinsdags wordt gespijbeld, want dan staat hij op de kippenmarkt geld te verdienen met de verkoop van zijn hamsters en duiven. Zijn liefde voor dieren gaat zo ver dat hij als jong broekie het verwaarloosde hondenpension en asiel aan de Purmerweg in z’n eentje opknapt.

Later werkt hij in de weekeinden bij vader in de ijssalon/snackbar aan de Nieuwstraat en bestaat het werk voor een groot deel uit piepers jassen voor de patat, maar als na het dansen in het Heerenlogement gasten half dronken naar de snackbar komen, treedt hij op als uitsmijter. Ooit neemt Barend tijdens een feestavond in het Heerenlogement het op tegen een (afgerichte) beer, die hem al snel van het podium afmept. ,,Ik kreeg meer klappen dan er klinknagels in de vroegere Hembrug zaten.” Als bijverdienste rijdt hij op de taxi en ambulance van Ruis. ,,In de beginjaren reed ik alleen en als ik dan iemand moest ophalen, vroeg ik een bekende onderweg om even te helpen. Als de patiënten hun naam noemden, wist ik al naar welk ziekenhuis (Stads of Liduina) ze moesten.”

Traumateam
Het ambulancegebeuren hakt er flink in. De brand in het PEN-huisje met twee zwaargewonde meisjes en het instorten van het viaduct over de A7 laten diepe littekens na. ,,Toen ik na het ongeluk aan de Neckerstraat Chris van Braam, die zo’n beetje alle botten in z’n lichaam had gebroken, per ambulance naar het VU in Amsterdam moest brengen, heb ik waarschijnlijk harder gereden dan Emerson Fittipaldi, toen die in 1978 wereldkampioen werd.” Zijn enige opvang is echtgenote Dieuw, want van een traumateam heeft nog niemand gehoord. Over de toestanden met patiënten die per brancard uit de in Purmerend steeds meer toenemende flatgebouwen worden gehaald, kan Barend een boek schrijven. Bij Jaap Bruning, die een begrafenisonderneming aan de Achterdijk heeft, rijdt hij op de lijkwagen, maar dat werk wordt hem op den duur ‘te doods’.

Dempen Weere 1966

Grootste vergissing
Barend gaat in de vogelhandel en bemoeit zich met alles wat in zijn visie niet goed voor Purmerend is. Het dempen van de Weere ziet hij als de grootste vergissing aller tijden. Bewoners komen met het ‘Nul model’ voor een rondweg met voetgangersbrug over de Where, waardoor de Achterdijk parkeergebied kan worden, maar dat wordt afgewezen. Na demping krijgt de straat van Beemsterbrug tot Looiersplein acht verschillende namen. Om het voor bezoekers makkelijk te maken stelt Barend voor om het hele stuk Reguliersgracht te noemen en spijkert hij alvast een straatnaambord aan de gevel. Invoering van betaald parkeren aan de Achterdijk is tegen het zere been van Barend, hij weigert pertinent te betalen en plakt op een dag zijn auto vol met bekeuringen.

Waterverf
Barend is inmiddels een bekende Purmerender en ook in verschillende buitenlanden is men op de hoogte van zijn kennis over vogels. Uit alle delen van de wereld komen liefhebbers naar zijn gevleugelde vrienden kijken en kopen bij het karakteristieke pand aan de Achterdijk. ,,Ik kreeg eens bezoek van een hooggeplaatst en rijk iemand uit het Midden-Oosten die per se zijdehoenders in blauw en oranje wilde hebben. Nou wat doe je dan? Een kennis spoot ze voor mij met waterverf in de gewenste kleuren en dat betekende voor mij de kip met de gouden eieren.”

Barend Cruijff de Vogeltjesman

The Bird Boys
Barend adverteert wekelijks met de slogan ‘Piep-Show aan de Achterdijk’ en heeft een ‘eigen’ voetbalteam, The Bird Boys. Op een keer bij een liefdadigheidswedstrijd laat hij heel Purmerend weten dat Cruijff de aftrap zal nemen. Veel voetballiefhebbers denken aan Johan Cruijff en kopen een kaartje, maar op het moment suprême komt Barend met pruik het veld op. Cruijff neemt dus wel degelijk de aftrap, maar naast hilariteit zijn er ook boze toeschouwers die geld terugeisen.

Mening
Barend heeft over veel zaken een uitgelezen mening. Van achtergelaten troep op de warenmarkt tot het sluiten van de pluimveemarkt, waarvoor hij zelfs bij de rechtbank aanklopt.  Dinsdags werkt hij als controleur op de koeien- en schapenmarkt en regelmatig is hij te horen op de radio, bijvoorbeeld in het programma ‘Onder de mensen’ van Kees Brusse. Daarnaast reist hij het hele land door voor lezingen over tropische vogels.

Barend is bij veel activiteiten betrokken, zoals de bouw van een Koepoort tijdens PM 500 feesten en het verzorgen van een volière in de oude Muziektent aan de Nieuwegracht. Na ruim veertig jaar aan de Achterdijk verhuizen Barend en Dieuw naar een flat in Wheermolen en op 11 oktober 2007 overlijdt Barend Cruijff.

Muziektent/Volière

1 comment

  1. Evert Smit schreef:

    Mijn vader heeft toen ik zes jaar oud was vele malen mij meegenomen naar Barend zijn vogelstulp,waar we steevast begroet werden met zijn enorme Ara papagaai.Vele kanaries en parkieten en kwartels en zelfs kippen werden aan mijn vader verkocht.Paradijswida’s en mexicaanse nonparels(nog niet helemaal op kleur)werden ook grif van eigenaar gewisseld.Een lekker koppie en fris voor mijn persoontje en een ijsje op de hoek van de snackbar-ijssalon en daarna een lekker stukje metworst(bij de slager waar nu het WE gebouw staat)keerden we weer tevreden op huis aan en tot de volgende keer.Wij vonden het een geweldige man.vriendelijk en veel verstand van vogels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *