Baby Jae-Lynn test Baby Groente Box

03/11/2018

Wethouder Harry Rotgans (gezondheidszorg) kwam een kijkje nemen bij Sharina Waalzaan en haar vriend Ronaldo Jacobs. Zij doen mee aan een proef met de Baby Groente Box die is bedacht door Floor Volker van Spurd (JOGG-regisseur). Als proef krijgen twintig gezinnen in Purmerend elke donderdag een box met twee nieuwe groentes, plus een recept met uitleg over bereiding en invriezen, informatie over de groente en een weekschema. In de eerste week zaten ook bewaarbakjes voor de puree en een staafmixer in het pakket. De box is ontwikkeld met verschillende diëtisten en de recepten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Het onderzoek wordt ondersteund door het Centrum voor Jeugd en Gezin in Purmerend. De groente in de box komt van www.proevkantoor.nl, een Noordhollands bedrijf dat duurzame groente rechtstreeks van boeren naar klanten bezorgt.

Als ouders wil je het beste voor je pas geboren baby. Na een paar maanden is de baby toe aan de eerste hapjes groente en dan komt de vraag: geven we potjes of vers? En wat als de baby het niet lust? Dat zijn vragen waar ouders van jonge kinderen tegenaan lopen. Uit onderzoek blijkt dat de eerste 1000 dagen van een kinderleven heel bepalend zijn voor de smaakontwikkeling. Hier begint een gezonde eetstijl. Daarom doet Spurd in opdracht van de gemeente onderzoek naar de Baby Groente Box. Doel is kennisontwikkeling over hoe je als gemeente de leefstijl van jonge kinderen kunnen verbeteren.

Variatie
Rotgans: “Gezondheid van onze inwoners staat bij de gemeente Purmerend hoog in het vaandel en een gezond leven begint al op heel jonge leeftijd. De gemeente heeft niet op alles invloed, maar levert waar mogelijk wel graag een bijdrage. Een mooi voorbeeld van een initiatief dat wij ondersteunen is de Baby Groente Box. Baby’s leren daarmee verschillende smaken herkennen. Het is nu al een succes, de ouders zijn enthousiast (en de baby’s ook! ).

Floor: “Als de proef slaagt, hopen we dat gemeenten de box gaat aanbieden, bijvoorbeeld bij het consultatiebureau. Het doel is dat meer kinderen veel verschillende groente leren eten, omdat in elke soort groente weer andere vitamines en mineralen aanwezig zijn.” Ook De Vrije Universiteit Amsterdam volgt de proef, maar baby Jae-Lynn, dochter van Sharina en Ronaldo en zusje van Anaiya-Jade, heeft de groente inmiddels zelf geproefd en lekker bevonden.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *