Arrensleden Purmerends Museum het raam uit

22/07/2021

De bovenverdieping van het Purmerends Museum wordt verbouwd en opnieuw ingericht en daar past de grote collectie arrensleden niet meer in. Door verhuizing van de sleeën wordt ook meer ruimte gecreëerd voor de komende make-over. Woensdag 12 juli werden de sleden met grote voorzichtigheid via het raam van de bovenverdieping naar beneden gehaald. De arrensleden zijn in 1953 door het museum aangekocht en verhuizen nu, ruim een halve eeuw later, naar het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek.

Jan Zijlstra, conservator van het rijtuigmuseum is blij met de aanwinst. “Vooral de dierenslede is een zeldzaam exemplaar uit de 18e eeuw. De sleden gaan nu eerst in de diepvries om alle ongenode gasten te verdrijven en in november/december worden ze tentoongesteld.”  Het gaat om een dierenslede, een Friese schelpslede en zeven arretikkers uit verschillende periodes. Daarnaast verhuizen er ook nog een arretuig en een beschilderd achterpaneel mee naar het nieuwe onderkomen.

Keizer Wilhem II
Barend Cryijff is geen onbekende voor het Rijtuigmuseum, er bevinden zich al twee zogenoemde Potsdammer rijtuigen uit zijn collectie. Volgens onbevestigde verhalen heeft Cruyff deze rijtuigen, ooit aan de naar Nederland gevluchte ex- Keizer Wilhelm II toebehorend, gekocht in Duitsland en per spoor onder een lading groente naar Purmerend gesmokkeld. Uiteindelijk kwamen ze in 1957 bij het Rijtuigmuseum terecht.

Gelukskantoor
Barend Cruyff, getrouwd met Catharina Hermina Heijink, was een bekende Purmerender en van alle markten thuis. Het begon met een water en vuur winkel aan de Westerstraat, maar al snel doken zijn zaken overal op. Op verschillende plekken in de stad had hij opslagplaatsen en zijn handel was ook te koop op de wekelijkse warenmarkt. Naast koopman was Barend ook makelaar en taxateur en verkocht loten in zijn ‘Gelukskantoor’ aan de Nieuwstraat. Naast alle handelsactiviteiten was hij ook pijpleider bij de vrijwillige brandweer enthousiast lid van het Rode Kruis en kreeg het eerste door de koningin persoonlijk ondertekende Rode Kruisdiploma.

Koningin Wilhelmina
Cruyff verzamelde alles waar wielen onder zaten. Van melkhandkar tot de eerste rijdende brancard. Ook voor nieuwe karren kon men bij hem terecht en trots toonde hij de eerste invalidenwagen in Purmerend. Ooit wist hij de hand te leggen op een bokkenwagen van koningin Wilhelmina. Zijn grote liefde waren echter de arrensleden die hij regelmatig tentoonstelde in zijn opslag in de Westersteeg. Na bijna zestig jaar in het Purmerends Museum verlaten ze nu Purmerend.

Opgelucht
Saskia van den Berg, conservator van het Purmerends Museum, is opgelucht. “De  operatie is voorspoedig verlopen. Aan de ene kant wel een beetje jammer dat ze weggaan, maar ze krijgen een goed onderkomen in het Rijtuigmuseum en er komt straks met de nieuwe inrichting iets heel moois voor terug.”

1 comment

  1. martine schreef:

    Helaas ook weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *