Aftrap evenementenseizoen 2020

06/02/2020

Op 5 februari was de raadszaal tot de nok gevuld met vrijwilligers en betrokkenen bij de viering van 75 jaar vrijheid in Purmerend en Beemster. Het Platform 75 jaar bevrijding Purmerend verzorgde de aftrap van het evenementenseizoen 2020. Ook de burgemeester van Beemster, Joyce van Beek, was aanwezig. Sanne Konijn, evenementencoördinator, opende de bijeenkomst met een terugblik op vorig jaar met onder andere het Luilakfestival –  Under 16, Priknick, Voor- en najaarskermis, Poortersfeesten, NK. Jongleurfestival, Kindervrijmarkt en natuurlijk Reuring.

Burgemeester Don Bijl vertelde erg bij te zijn met de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de vele evenementen die elk jaar georganiseerd worden. Bijl: ‘Je hoort wel eens dat er in Purmerend niks te beleven is, maar die mensen hebben waarschijnlijk onder een steen geleefd.” Ook de goede sfeer waarin de evenementen verlopen werd genoemd.

Platvorm
Voor de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid is een platform opgericht, waarin afgevaardigden van (maatschappelijke) organisaties, de gemeente en bedrijfsleven zitting hebben genomen. Bedoeling is om een breed en professioneel programma te coördineren in de periode van april t/m september 2020. Rina van Rooij, lid van het Platvorm 75 jaar vrijheid, gaf uitleg over het platform en de komende activiteiten.  Van Rooij: “Het platform zal niet zelf de plannen uitvoeren, maar het is de bedoeling om activiteiten die in de stad georganiseerd worden op elkaar af te stemmen en mensen te enthousiasmeren. Ook kan het platform steun geven op gebied van bijvoorbeeld organisatorische vragen en vergunningsaanvragen.”

Herdenkingsbier
Vrijwel alle komende evenementen, van VHP foto-expositie in het stadhuis tot Vrijheidsmaaltijd, werden genoemd, waarna de festiviteiten in de Beemster gloedvol voor het voetlicht werden gebracht met speciale aandacht voor Muziek aan de Middenweg, vijf tot tien kilometer aan muzikale optredens in tuinen, schuren, loodsen en kerken. Naast de vele andere activiteiten in de Beemster is er ook een speciaal Herdenkingsbier te koop.

Magazine
Stichting Laag Holland maakte bekend dat er in samenwerking met Rodi Media driemaal per jaar een nieuw magazine Dagje uit in Purmerend gaat verschijnen en ook Swim to figth Canser kreeg de nodige aandacht. Echter de aangekondigde vermoedelijke route, van Melkwegbrug tot de Beemster, zal nog even nader bekeken moeten worden in verband met schutten bij de Sluisbrug (red).
Voorzitter Kees Oudewortel, Stichting Marktstad, blies stoom af over het grote gebeuren Purmerend onder Stoom 2020, door middel van een lesje over de opkomst van de stoommachine. Al rond 1856 startte de eerste stoombootdienst in Purmerend. Daarnaast gaf hij een inkijkje in de organisatie en wat er allemaal komt kijken bij een dergelijk gebeuren. Van het aanleggen van de rails tot en met de belegde broodjes. Ook memoreerde hij nog even aan het succes van de Sinterklaasintocht met zo’n tienduizend bezoekers.

Burgemeester Don Bijl besloot de bijeenkomst: “Ik zie veel variatie en inspiratie en voor elk wat wils. Samen optrekken met de Beemster en verbinden. Het worden mooie dagen voor de stad en samenleving. Daar doen we het voor.”

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *