Adoptie kindergraven groot succes

19/10/2021

Paule Bakker en Alex Vallentgoed

Onlangs is er door de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats een actie gestart, met als doel alle kindergraven op deze intens verdrietige plek te laten adopteren, zodat ze niet worden vergeten. In een vorig artikel op de weidevenner.nl is uitgebreid aandacht geschonken, waarbij Alex Vallentgoed zich afvroeg, ‘hoe mooi zou het zijn als voor het eind van dit jaar alle kinderen een adoptieouder krijgen.” Tot grote vreugde van bestuur en vrijwilligers zijn nu alle kindergraven geadopteerd.

De Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat heeft een speciale plek, waar kinderen en levenloos geborenen zijn begraven. Ouders gaven hier hun liefste bezit een laatste rustplaats. Alex Vallentgoed, vrijwilliger en bestuurslid bij de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats: “Op het kinderveld liggen 18 kinderen helemaal alleen, zonder familie. Alleen een kleine steen geeft hun laatste rustplaats aan.” Paula Bakker, ook bestuurslid en vrijwilliger: “Het zijn meestal trieste verhalen. Stel je eens voor, je beide ouders sterven jong, je komt in een weeshuis terecht en dat ga je ook nog eens op zeer jonge leeftijd dood.” Een ander verhaal gaat over een bijzondere steen op een kindergraf. ”De vader heeft de steen gemaakt, maar de moeder is nooit bij het graf geweest en heeft de steen nooit gezien. Dat kon ze gewoon niet aan, zoveel verdriet zit er achter.”

Speciale grafsteen

Bloementje
De adoptie van de kindergraven is onderdeel van de planning om dat deel van het kerkhof meer bij de hele begraafplaats te betrekken. Het is nu een aparte hoek, waar veel bezoekers voorbijlopen, maar door de adoptie kan er extra onderhoud worden gedaan zoals opnieuw schilderen van de letters op de stenen. Ook hopen de vrijwilligers de adoptanten er meer bij te betrekken. Alex: “Het zou geweldig zijn als bijvoorbeeld op de verjaardag een bloemetje op het graf wordt gelegd.”

Op de website
Ook graven van volwassenen, waaronder bekende Purmerenders, kunnen worden geadopteerd. Daardoor kan het graf extra onderhouden worden en krijgt de adoptant, naast de nieuwsbrief, ook de mogelijkheid om zijn naam vermeld te krijgen op de website van de Oude Begraafplaats.  Voor meer informatie:
a.vallentgoed@chello.nl  of  www.oudebegraafplaatspurmerend.nl

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *