Action painting in etalage van Fred’s Atelier

31/08/2021

Na een grondige verbouwing van het bekende Fred’s Atelier aan de Breedstraat in Purmerend werd de opening gevierd met het maken van een vijftal schilderijen. Speciaal voor de feestelijke opening werd het eerste kunstwerk gemaakt in de etalage van de winkel. Na de eerste opzet door een van de kunstenaars van Fred’s Atelier stapten burgemeester Don Bijl en wethouder Eveline Tijmstra de etalage binnen om met (kingsize) kwasten het kunst werk te voltooien.

Zelfverzekerd en rustig gooide de echte kunstenaar de verschillende kleuren verf op het doek, aangemoedigd door collega’s en belangstellenden. Bij action painting wordt er niet geschilderd, maar wordt de verf op het doek gegooid en gesmeerd. De  werkomstandigheden waren niet echt optimaal te noemen, want om de opnieuw fantastisch ingerichte winkel te behoeden voor rondvliegende verfspetters, was de etalage geheel afgeplakt met plastiek. De kunstenaar trok zich er niets van aan en maakte een perfecte opzet voor het schilderij.

Gastoptreden
Na een grondige mentale voorbereiding gingen burgemeester en wethouder aan de slag en als een soort maanmannetjes, compleet gehuld in plastic, hanteerden ze de kwasten op een manier waar Rembrandt en Picasso nog een puntje aan zouden kunnen zuigen. Enthousiast werden heel kunstzinnig strepen en punten op het doek gegooid, waardoor het uiteindelijk een supermooi kunstwerk is geworden. Na dit gastoptreden gingen de andere (echte) kunstenaars aan de slag en binnenkort zijn de vijf schilderijen te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis.

Warme band
Burgemeester Don Bijl was niet alleen zeer tevreden over zijn artistieke kwaliteiten, hij had er ook plezier in. “Ik heb heel veel met Fred’s, want van het begin af aan kom ik hier vaak. Je ziet dat ook mensen met een beperking ontzettend creatief zijn, maar er is ook veel gezelligheid. Ik heb een warme band met Fred’s.” 

Goede kunstenaars
Ook wethouder Eveline Tijmstra vond het een geweldige ervaring. “Het is een fantastische maatschappelijke organisatie en ze hebben gewoon hele goede kunstenaars. In Purmerend is er heel weinig expositieruimte, daarom stellen we het stadhuis daarvoor beschikbaar. Nu is de ingang verplaats, maar we willen toch nog expositieruimte bieden en Fred’s is de eerste organisatie die daar gebruik van gaat maken.”   
 

 

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *