Aanleg zonnedak op De Beuk

20/01/2021

Eind maart zal het dak van De Beuk aan de Van IJsendijkstraat zijn voorzien van een zonnedak. Onzichtbaar vanaf de straat zijn er dan op het enorme dak ruim vijftienhonderd zonnepanelen extra geplaatst. Onder toeziend oog van wethouder Duurzaamheid Paul van Meekeren tekenden Wim Wilschut van Zon op Purmerend, Jancor de Boer van Spurd en Erik de Jongh van installateur Sunforce op 18 januari de opdracht voor de realisatie. Het zonnedak is het resultaat van samenwerking tussen Zon op Purmerend, Spurd en de gemeente Purmerend

Inmiddels hebben meer dan honderd Purmerenders ruim de helft van de vijftienhonderd zonnepanelen mogelijk gemaakt en Spurd iets minder dan de helft ervan. De Beuk produceert met het zonnedak ruim voldoende stroom voor eigen verbruik. Voor de energiecoöperatie is het na de daken van het stadhuis, Antoní Gaudi en De Kraal het vierde dak waarop dankzij de leden duurzame energieopwekking komt. Voorzitter Wim Wilschut van Zon op Purmerend is verheugd. ,,In twee maanden zijn er bijna duizend certificaten voor  het project afgenomen. Voor de kerstdagen waren er al voldoende gereserveerd om de opdracht te kunnen verstrekken. Er zijn nog enkele tientallen certificaten beschikbaar voor belangstellenden die in Purmerend de duurzame energieopwekking willen bevorderen.”

Verduurzamen
Voor Spurd is na De Kraal het zonnedak op De Beuk weer een onderdeel van de verduurzaming van de sportorganisatie. Directeur Jancor de Boer: ‘Wij willen graag snel minder stroom van fossiele energieopwekking afnemen en bij voorkeur zelf opwekken. De gemeente wil ook snel gemeentelijke gebouwen verduurzamen. Daarom willen wij graag na het zonnedak op sportzaal De Kraal in 2019 zonnedaken op andere geschikte sportaccommodaties.”

Belang van de toekomst
Wethouder Duurzaamheid Paul van Meekeren is enthousiast. ,,Het is heel goed dat er dit jaar een zonnedak op De Beuk komt. Dat past prima in het gemeentelijk beleid om met Purmerenders duurzaamheid in het belang van de toekomst te bevorderen.”    

Dronefoto Rob Klaucke

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *