75 jaar geleden, elf verzetsstrijders gefusilleerd

08/03/2020

Onthulling plaquette 26-04-2015

28 februari 1945, de bevrijding is al een beetje in zicht, maar in Purmerend hebben de Duitsers het nog voor het zeggen en is het verzet volop actief. Voor bijeenkomsten en wapeninstructie mag het verzet gebruik maken van de boerderij van de familie Kramer nabij de Neckermolen aan de Kanaaldijk. De boerderij is een perfecte schuilplaats en opslagplek voor wapens en munitie. Tijdens een van de bijeenkomsten zullen de mannen door een arts worden ingeënt tegen paratyfus, maar die ochtend gaat het verschrikkelijk fout. Acht dagen later op 8 maart, vandaag precies 75 jaar geleden, worden elf mannen gefusilleerd.

Boerderij Kramer

Plotseling fietst een groep van ongeveer twintig bewapende Duitse soldaten het erf van de boerderij op. Enkele verzetsmensen die nog onderweg zijn weten te vluchten, anderen zoeken via sloten en weilanden een goed heenkomen en kinderen die in buurt spelen worden weggejaagd. Alles wat van waarde is, zoals fietsen en eten, wordt door de Duitsers in een vrachtwagen geladen en meegenomen. Later in de avond komen er andere soldaten om nog iemand te zoeken, maar zij vinden niets en vetrekken weer. De gevangen genomen mannen worden afgevoerd naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam, verhoord en ingesloten.

Represaille
In de nacht van 6 op 7 maart 1945 raakt de hoge Duitse politiechef generaal Hanns Albin Rauter bij de Woeste Hoeve op de Veluwe betrokken bij een overval op een Duitse vrachtwagen. Hij raakt daarbij gewond en als represaille worden op 8 maart 117 gevangenen op die plek geëxecuteerd. Daarnaast nog, 50 gevangenen in kamp Amersfoort, 38 gevangenen op de Waalsdorpervlakte en 59 gevangenen in Amsterdam. Ook op ander plaatsen worden nog verzetsmensen geëxecuteerd.

Elf mannen
Onder de doodgeschoten mannen bij Rozenoord aan de Amsteldijk in Amsterdam zijn elf mannen uit Purmerend, Beemster en Jisp. Willem van de Brink, Johannes Conijn, Paulus Conijn, Albertus Frederiks, Cornelis de Jong, Petrus Kramer, Gerard Leegwater, Herman Meijer, Pieter Slooten, Elias Doets en Gerrit Kroon.

Plaquette

Plaquette

Op 26 april 2015 wordt bij de graven op het Ereveld op de Algemene Begraafplaats aan de Purmerweg een plaquette met de namen van de gefusilleerde mannen onthuld door Klasien Viskoper – de Boer, dochter van verzetsstrijder Klaas de Boer die samen met Egbert Sniider op 12 februari 1945 in Haarlem is gefusilleerd, en de voorzitter van het 4 en 5 mei comité Dick Blokker.

Jeroen Houweling
Ook de naam van Jeroen Houweling, gesneuveld tijdens dienst in Uruzgan en begraven bij het Ereveld, staat op de plaquette vermeld. Herdachte groepen op het Ereveld zijn: Verzet Nederland en Militairen in dienst van het Koninkrijk Nederland  na 1945. De plaquette is in het schooljaar 2017-2018 geadopteerd door de Purmerendse Scholengroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *