4 Mei Dodenherdenking in Purmerend

03/05/2019

Ook dit jaar wordt in Purmerend stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. De herdenking begint om 18.50 uurmet de Stille Tocht vanaf de Kaasmarkt. Na bloemen- en kranslegging bij het monument aan de Jaagweg keert de stoet via dezelfde route terug naar de Kaasmarkt. Bij de plaquette aan het oude stadhuis worden bloemen en kransen gelegd en om 19.58 uur blaast de trompettist The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte. Na het gezamenlijk zingen van Het Wilhelmus volgen toespraken door burgemeester Don Bijl en de heer Dick Blokker, voorzitter van het 4-5 mei comité Purmerend.

Aansluitend is er een gratis toegankelijke herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt. Na inleidend orgelspel door Peter van Voorst volgt de opening door Dick Wijers, bestuurslid van het 4-5 mei comité. Het concert wordt deze keer verzorgd door het Kinderkoor en het koor The Classics van Muziekschool Waterland. Beide onder leiding van dirigent Patrice van Opstal.

Familie Zwart
Centraal staat verder het drama van het vergeten Joodse gezin Zwart. Zij woonden aan de Thorbeckekade 12 in de Hazepolder . Yvette van Aurich en Klaas Kwadijk haalden de geschiedenis van deze familie Zwart uit de vergetelheid en vertellen hierover. Bijzonder is dat Frans Limburg (zijn opa woonde naast de familie Zwart) een bijpassend lied zal vertolken, begeleid door organist Peter van Voorst. Als afsluiting is er orgelspel door Peter van Voorst en wordt een kopje koffie/thee aangeboden

Film
Het filmhuis (Kerkstraat 11) vertoont om 20.30 uur de film Als Twee Druppels Water van Fons Rademakers (1963). De film is gebaseerd op de roman van W.F. Hermans De Donkere Kamer van Damocles. De film is vrij toegankelijk.

Purmer
Ook wordt de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument op het Purmerkerkplein aan de Westerweg 50 gehouden. Namens de gemeente envertegenwoordigers van Purmer Belang en de Purmerkerk-gemeentebesturen Edam/Volendam – Purmerend en Waterland zal er een krans worden gelegd bijhet monument. Het taptoe signaal zal door Elisabeth Verburg op de trompet worden geblazen en daarna is er in de Purmerkerk een korte herdenkingsdienst met medewerking van een koperensemble en de sprekers ds. Henri Frölich en Alie Smit- de Ridder.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *