1987 Kerstfilm in de Hazepolder

18/12/2021

In de tachtiger jaren is de Hazepolder nog min of meer een zelfstandige wijk. Van Weidevenne heeft nog niemand gehoord en het buurthuis is het bruisende middelpunt van de meest uiteenlopende activiteiten. Bijvoorbeeld Hazepolderloop, klaverjassen, carnaval, biljarten, disco, kampweek, bingo, toneel, musical en bejaardensoos. Omdat veel activiteiten leeftijdgebonden zijn, wordt nagedacht over hoe alle bewoners aan dezelfde activiteit kunnen meedoen. Er komt een spectaculaire idee: het wereldberoemde kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens als film/musical opnemen in de wijk.

Na de eerste oproep komen er honderdveertig aanmeldingen binnen en worden de taken verdeeld, zoals het script vertalen en aanpassen, decors maken en het naaien van heel veel kostuums. Natuurlijk komen er ook kosten om de hoek kijken en de bodem van de verenigingskas is regelmatig in zicht. Een deel wordt opgebracht via een fancy fair, maar allerlei andere zaken moeten worden binnengehaald door middel van sponsors. Bijvoorbeeld de bekende kalkoen die uiteindelijk, in nogal afgeslankte vorm, op het kerstmenu van de familie terecht komt. Ook eten en drinken voor het grote eetfestijn, een heuse koets, opname en geluidsapparatuur, licht, sneeuw en tal van andere zaken moeten worden ‘geregeld’. Een taak die de voorzitter van de buurtvereniging op het lijf geschreven is.

Tiny Tim
Ook buiten de wijk worden opnamen gemaakt. Barend Cruyff maakt de etalage van zijn speelgoedwinkel aan de Westerstraat, waar Tiny Tim verlangend naar zijn fel begeerde zingende kunstvogeltje staat te staren, geheel in de stijl van Dickens. Achter de Koepel Kerk, (kantoor van Scrooge en Marley), in het Whereplantsoen, in de Kerkstraat en op de Plantsoengracht vertolken de acteurs en actrices hun rol met de voeten in kunstmatige sneeuw. Bij Villa Clementine moet eerst graffiti van de muur worden geschrobd, want dat is er in de tijd van Dickens nog niet. Vanwege het dansen op de doodskist van Scrooge worden voor de zekerheid, en om de kosten te drukken, stevige planken van een oude boekenkast gebruikt.

Zelfvertrouwen
Het grote dansfeest wordt opgenomen in het Stamhuis en het meest enge gedeelte van de film speelt zich niet af in een donkere kerker, maar gewoon in de kelder van een woonhuis aan de Kanaaldijk. Het is een hele klus om elke keer weer alle apparatuur zoals stroom, licht, geluid en video camera op de juiste plek te krijgen, maar de vrijwilligers krijgen het voor elkaar. Ook het zingen begint er langzamerhand op te lijken, want de acteurs krijgen steeds meer zelfvertrouwen. Sommigen denken zelfs al aan een professionele carrière en het uitreiken van handtekeningen.

Wijk West Site Story
Het monteren duurt iets langer dan verwacht, waardoor de film niet zoals gepland met kerst kan worden vertoond, maar een poosje later is het grote moment toch echt aangebroken: 19 maart Première in De Doele. De filmsterren worden met een speciale taxi voorgereden en bij de rode loper ontvangen door een in gala geklede portier. De Doele is afgeladen en de binnenkomende artiesten worden luid met naam aangekondigd. De zenuwen gieren door de lijven, maar uiteindelijk is iedereen enthousiast over de getoonde acteer- zang- en dansuitvoeringen.

De sfeer zit er tijdens en tussen de opnamen van begin tot eind goed in en na de première wordt nagedacht over een vervolg, bijvoorbeeld De Wijk West Site Story, maar dat komt er helaas niet van.

 

2 comments

  1. Yvonne Bakker schreef:

    Zeer mooie herinneringen aan . Nu 35 jaar later zijn de up’s in mijn geheugen gegrift en de downs vergeten . Wat een saamhorige buurt was de hazepolder ! Samen met al die mensen tekende ik ooit voor de regie .. tijd voor een reünie?

  2. Carla Kuipers schreef:

    Te gek was dat! Ik was degene die de acteurs aankondigde in de Doele. Fantastisch gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *