Zingende kinderen langs de deuren

10/11/2013

Maandag 11 november is het weer Sint-Maarten. De bomen zijn kaal en het is vroeg donker. Het feest is een echt ‘lichtfeest’ voor kinderen. De traditie is dat kinderen zelf een lantaarntje (lampion) maken van papier, karton, een uitgeholde suikerbiet of pompoen met een kaarsje erin.

Hiermee gaan ze ’s avonds als het donker is in optocht langs de huizen. Aan de deur zingen ze een liedje over Sint Maarten. In ruil hiervoor krijgen ze een kleine attentie. De traktaties zijn wat snoep of fruit.

Liedje

Sint Maarten, Sint Maarten, een lampion, een holle pompoen, daarin kun je een kaarsje doen.

Je ziet hem in het donker gaan, bij het licht van zon en ster en maan.

Sint Maarten, Sint Maarten, we zingen langs de deuren een lied, doe open anders hoor je ’t niet.

Leg alsjeblieft wat lekkers klaar, Dank u wel mevrouw, tot volgend jaar.

Oorsprong

Heel vroeger (in het jaar 316) leefde er in Hongarije een man, genaamd Martinus. Hij was een ridder in dienst van de koning. Toen hij met een groep soldaten naar Frankrijk reisde, kregen ze heel slecht weer. Het regende, het werd koud en het ging vriezen. De mannen waren te paard en wilden zo snel mogelijk naar de volgende stad gaan voordat de poorten sloten. Alle mannen behalve Maarten zetten er flink de vaart in. Maarten reed rustig verder, hij spaarde zijn paard. Het weer werd steeds slechter en Maarten kwam in een sneeuwstorm terecht.

Toen Maarten eindelijk bij de stadspoort aankwam, trof hij er een man aan die in lompen gekleed was. Deze man had het erg koud en zou de nacht zo niet overleven. Maarten zag dat en scheurde zijn eigen warme mantel in tweeën. Een helft gaf hij aan de man, de andere helft hield hij zelf.

Maarten’s vrienden zaten al lang in de herberg en schaamden zich een beetje. Zeker toen zij ontdekten dat Maarten zijn halve mantel had weggegeven. In die nacht had Maarten een droom. Hij zag Christus met zijn halve mantel om. Dit maakte zoveel indruk, dat Maarten het leger vaarwel zei en zich geheel wijdde aan de kerk. Hij werd later zelfs bisschop van Tours (Frankrijk). Op 11 november 397 overleed hij en werd Tours een soort bedevaartoord. Hij werd al snel heilig verklaard, en op zijn sterfdag werd het Sint-Maartensfeest in het leven geroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *