Vrijheid is voor mij: ‘dat ik mag zeggen wat ik wil, maar ik moet wel aardig blijven’

22/05/2015

DSC_8555-1In maart en april zijn de groepen 7 en 8 van vier basisscholen (De Oeboentoe, De Koempoelan, Brede school de Weide en de Marimba) in Weidevenne druk bezig geweest met de tweede wereldoorlog in samenwerking met Clup Welzijn. Dit jaar is tijdens het project ook aandacht geweest voor de stille tocht van 4 mei. Alle groepen die deelnamen aan dit project hebben een persoonlijke brief van burgemeester Don Bijl gekregen waarin ze werden uitgenodigd om deel te nemen aan de stille tocht op 4 mei.

Kind zijn in de tweede wereldoorlog
Voorgaande jaren organiseerde het jeugdbuurtwerk het project ‘Kind zijn in de tweede wereldoorlog’ waarbij kinderen met senioren in verzorgingstehuizen in gesprek gingen. Omdat dit jaar een speciaal herdenkingsjaar is (begin van de oorlog – 75 jaar geleden, einde van de oorlog – 70 jaar geleden), is samenwerking met het Purmerends Museum gezocht. Het museum heeft een expositie samengesteld (nog te bezoeken tot en met 21 juni) en een fotospeurtocht ontwikkeld waarbij Purmerend in Oorlogstijd centraal staat.

DSC_7869-1Voedselbonnen
Een groepje van vijf senioren heeft afwisselend de introductie op de scholen verzorgd. Ieder heeft zijn of haar eigen verhaal verteld en kon dit kracht bijzetten door het materiaal dat was meegenomen. De kinderen waren zeer geïnteresseerd en er werden goede vragen gesteld die aantoonden dat er nagedacht werd over wat zich tijdens de oorlogstijd heeft afgespeeld. Tijdens een van de introductielessen viel het een van de kinderen op dat er nog zoveel voedselbonnen waren. ‘Hoe kon dat nou? Er was toch een hongerwinter in 1944-1945?’. De verklaring was dat heel Nederland voedselbonnen kreeg. Meneer Stil had de voedselbonnen na de oorlog van familie uit het oosten van Nederland gekregen, en daar was niet echt een tekort aan voedsel. Vandaar dat de voedselbonnen ‘ongebruikt’ waren.

Vrijheid, discriminatie en respect
Tijdens een tweede les hebben de kinderen vragen bedacht die tijdens het bezoek aan het museum aan de senioren werden gesteld. In het museum waren elke keer drie tot vier senioren die in gesprek met de kinderen gingen. Verschillende onderwerpen werden aangekaart waarbij het de senioren is opgevallen dat de mooiste gesprekken ontstonden nadat de vragen waren gesteld. Vrijheid, discriminatie en hoe je respectvol met elkaar omgaat waren onderwerpen die voorbij kwamen. Een van de reacties van de kinderen: ‘Vrijheid is voor mij dat ik mag zeggen wat ik wil, maar wel met respect voor anderen. Het moet aardig blijven!’.
DSC_8898-1De fotospeurtocht
De fotospeurtocht heeft kinderen, leerkrachten en ouders langs locaties geleid waar een oorlogsverhaal aan vast zat. Vele malen werden de groepen rondgeleid door meneer Reens die de kinderen kon boeien met zijn verhalen. Er werd onder andere een bezoek gebracht aan de oude begraafplaats van Purmerend waar werd stilgestaan bij het graf van meneer Colijn. Een reactie van een ouder: ‘ik heb nooit geweten dat dit zich in Purmerend heeft afgespeeld’.

Tijdens de afsluiting welke door de scholen zelf wordt georganiseerd, worden ook de senioren uitgenodigd. De kinderen hebben brieven geschreven en bedanken hierin de senioren voor hun verhaal. Vrijheid en respect voor elkaar waren tijdens het gehele project gespreksonderwerpen die regelmatig ter sprake kwamen. De Koempoelan heeft het project voor de meivakantie afgesloten. De anti-oorlog posters en de grote hoeveelheid geschreven brieven aan de senioren waren tekenend voor hun betrokkenheid tijdens het project.

Voor meerdere foto’s kunt  terecht op het webalbum Purmerend in Oorlogstijd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *