Verplaatsing marktgebouwtje verloopt op rolletjes

13/07/2018

Op donderdag 12 juli waren veel Purmerenders getuige van de vijfde(!) verhuizing van een complete constructie in de geschiedenis van Purmerend. In 1633 werd het toenmalige stadhuis aan de Kaasmarkt naar achteren verplaatst, in 1839 werd de oude Amsterdamsche poort op palen naar het Looiersplein gerold, in 1902 was het de beurt aan de Muziektent die, ook op palen, naar de Konijnenberg aan de Nieuwegracht werd verplaatst. In 1980 verhuisde het ‘Noorse huisje’ van de Purmersteenweg per Prins Transport naar het Zuiderzeemuseum, en bijna zevenhonderd jaar na het ‘vijzelen’ van het oude stadhuis was het marktgebouwtje aan de beurt.

In 1910 kocht de gemeente Villa Clementine met het idee er een stadhuis in te vestigen. Bij de villa lag een boomgaard en daar zag men een mooie gelegenheid voor uitbreiding van de veemarkt. Na veel gesteggel en vergaderen werd het marktterrein en moest er naast een al bestaand ‘keuringsgebouwtje’ een administratiegebouwtje voor de marktmeester komen. De kosten werden beraamd ongeveer duizend gulden. Vanuit het nieuwe gebouwtje had de marktmeester prima uitzicht over de markt en de naastgelegen overkapping voor ziek vee en melkplaats. Verschillende marktmeesters hebben er kantoor gehouden en ’s morgens in alle vroegte bewoners in de verre omtrek via de luidspreker (die nog steeds op het gebouwtje aanwezig is) wakker geschud. Vanwege de bouw van een nieuwe markthal moest het gebouwtje verdwijnen of verhuizen en uiteindelijk is gekozen voor het laatste.

52 ton
De firma Bresser uit ’s Gravendeel, waar ze hun hand niet omdraaien voor het verplaatsen van bijvoorbeeld een molen, schoorsteen, school of zelfs een Tombe in Turkije, ging aan het werk. Het gebouwtje werd losgemaakt van de fundering en de houten vloer vervangen door een dikke laag beton voor het dragen van de constructie. Het totale gewicht van het te verplaatsen gebouwtje kwan daarmee op 52 ton. Een speciale wagen van Mammoet Transport reed onder het gevijzelde gebouwtje en nam zo de lading over. Wethouder Eveline Tijmstra, Pieter Dooper (projectmanager Attica Vastgoed) en Henry van Langeveld (directeur Bresser Groep) gaven met een druk op de knop het startsein voor de verplaatsing.

Vakmanschap
De toeschouwers keken met spanning naar het spectaculaire moment toen het dik honderd jaar oude en vertrouwde marktkantoortje in beweging kwam. Eerst langzaam, maar al snel zat de gang erin. Na een draaibeweging op het midden van het plein ging het achteruit naar de nieuwe plek, waar het op de centimeter nauwkeurig werd neergezet. De toegestroomde Purmerenders waren vol bewondering voor het vakmanschap van de werklieden, die de complimenten beantwoorden met: ‘het is ons werk’. Het hele gebeuren werd ook gevolgd door tal van fotograven, kranten en nieuwsrubrieken, want na vijf verplaatsingen in bijna zevenhonderd jaar moeten we gemiddeld 140 jaar wachten op de volgende verplaatsing.
Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *