Tijm is meer dan smaakmaker

09/07/2011

Thymus vulgaris

Tijm kennen wij als keukenkruid en gebruiken het vaak in stoofgerechten. De echte Tijm komt uit Zuid-Europa. Bij ons wordt hij gekweekt als bodembedekker, borderplant, rotstuin of als toekruid maar ook als medicinale kruid. De Thymus vulgaris is een aromatische altijd groen blijvende struikachtige halfheester. De struik wordt 20 tot 30 centimeter hoog. De stengel van de struik is vierkant, groenbruin en verhout in het tweede seizoen. Tijm groeit graag op rotsachtige grond en staat het liefst in de felle zon. Maar ook in ons land is het best te kweken, alleen de struik kan niet tegen strenge winters. Het is dan raadzaam de plant met wat stro of bladeren af te dekken.

Medicinale eigenschappen.

Tijm bevat een licht, vluchtige olie en heeft een sterke geur. Tijm kalmeert het zenuwstelsel. Ook werkt het stimulerend op de doorbloeding in het hele buikgebied en draagt bij aan een regelmatige menstruatie. Tijm als etherische olie werkt ook ontkrampend en desinfecterend. Tijm kan op vele manieren gebruikt worden; als thee, (hoest) drankje, tinctuur, olie en in een stoom- of ligbad.

Toepassingen

Raadpleeg bij twijfel je natuurgeneeskundige therapeut of huisarts!

Luchtwegen

De etherische oliën stimuleren de afvoer van het slijm in de bronchiën en ontspant bij hoestaanvallen. Het werkt verruimend bij verkoudheid, voorhoofdholteonsteking, bronchitis, astma, kinkhoest en pseudokroep.

Huidproblemen.

Bij schimmels of bacteriën kan je de tijmtinctuur twee maal daags op de besmette plekken aanbrengen.

Ontspannend inhaleren.

Neem twee druppels etherische olie en los deze op in een liter heet water. Gebruik een handdoek en sla die over je heen en ga boven de damp hangen en adem die diep in door je neus. Wees voorzichtig en verbrand je niet!

Ontstekingen

Bij ontstekingen in de mond kan je twee druppels etherische olie oplossen in een glas lauw water. Spoel daar 1 tot 2 minuten mee om de antibacteriële werking van de tijm te benutten.

Voorzichtigheid geboden.

Tijmolie brandt op de huid, dus nooit puur gebruiken!

Vermijd grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap. Normale hoeveelheden in het eten kunnen geen kwaad. De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik de olie uitsluitend bij voldoende kennis of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik. De etherische olie kan huidirritatie veroorzaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *