Oud en Nieuw Stadsziekenhuis

25/07/2018

Komende periode wil de redactie terugkijken naar het verleden van Purmerend. Dit door middel van foto’s van toen, en deze te vergelijken met de situatie van nu. Van oud-Purmerenders volgt vaak de conclusie: ‘niet elke verandering is een verbetering’, maar soms kon het niet anders.

Stadsziekenhuis
Voorheen werden zieken verpleegd in het Liduina aan de Emmakade en het Gast en Proveniershuis (later Avondzon) aan de Gouw. Patiënten met een besmettelijke ziekte kregen onderdak in een aparte barak aan de Nieuwstraat. Na veel gekrakeel tussen artsen, gemeente en instanties kregen de architecten Jan Plas en Cornelis Kramer de opdracht een nieuw ziekenhuis te ontwerpen en op 6 februari 1940 opende burgemeester Kikkert het nieuwe Stadsziekenhuis. Het was gebouwd in de vorm van een schip met een brug en een opvallend rond zustershuis. De samenwerking tussen ‘Stads’ en Liduina liep niet altijd gesmeerd en in 1967 kwam er een voorstel tot een fusie tussen beide ziekenhuizen. Zeventien jaar later werd de handtekening gezet en gezamenlijk toegewerkt naar een nieuw te bouwen ziekenhuis. In 1988 werd het Streekziekenhuis Waterland geopend en, na veel protesten, het oude ‘Stads’ deels gesloopt en omgebouwd tot gemeentehuis.

1960 Stadsziekenhuis

2018 Gemeentehuis

 

4 comments

  1. Ria de Leeuw schreef:

    Beste Redactie,
    Ik vind het heel leuk om deze foto’s te hebben gevonden op jullie site.
    Temeer omdat ik ineens in mijn herinnering wist dat ik als Amsterdams jong kind eens mee moest om op ziekenbezoek te gaan bij mijn vader die hier was opgenomen.
    Waarvoor en waarom in Purmerend is mij niet duidelijk. Want wij woonden immers in A’dam! Grappig dat ik op jong volwassen leeftijd zelf met mijn man een huis zou kopen in deze stad, waar ik nu (na ik denk 36 jaar) nog steeds woon. Mijn kinderen zijn hier dus ook geboren en opgegroeid.
    Die herinnering van het ziekenhuis die ineens opborrelen vond ik best bijzonder. Ik wist nog dat we er omheen hadden gelopen (kwamen natuurlijk vh treinstation) laag wit gebouw, water …. en dat bleek bij het vinden van deze foto dus te kloppen 😀
    Nu vroeg ik mij ook af of en waar je terecht zou kunnen voor het navragen van wanneer/om welke reden mijn vader destijds in dit Stadsziekenhuis is opgenomen. Kunt u mij daarmee helpen/tip geven? Dat zou ik heel fijn vinden.
    Ik hoor graag van u.
    Met vriendelijke groet, Ria de Leeuw

  2. Piet Jonker schreef:

    U kunt het proberen bij het Waterlandsarchief, maar bij diverse verbouwingen is veel administrate verdwenen. Veel succes.

  3. Sacha Leendert schreef:

    Weet u toevallig of hier een boek over is geschreven? Ik herinner mij vaag een boekje over de geschiedenis van gast- en ziekenhuizen in Purmerend, maar ben de exacte titel en auteur kwijt… alvast bedankt!

  4. Piet Jonker schreef:

    Eene ziekeninrichting naar de eischen des tijds, geschreven door Andre Swijtink.

    Geschiedenis van het ziekenhuiswezen in Purmerend, circa 1400-1990

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner