Oren- en ogenproject in Weidevenne

26/05/2016

Ogen en orenFrank Reijn, initiatiefnemer van ‘Oren en ogen in Weidevenne’, organiseerde op 23 mei in Grand Café Heel Europa een informatieavond over dit onderwerp. De redactie van wijkkrant Weidevenne was hierbij aanwezig. Ook waren onder andere burgemeester Don Bijl, diverse wijkmanagers, de wijkagenten van Weidevenne en Purmer Noord en de coördinatoren van de buurtwhapsapp Weidevenne aanwezig.  De inmiddels ervaren ‘Oren en ogen’ van de wijken Purmer Noord en Wheermolen, die in 2013 en 2014 zijn gestart, zitten ter ondersteuning in de zaal. Koen (Wheermolen) en Sandra en Aad (Purmer Noord) lopen alweer een paar jaar mee en kennen het klappen van de zweep.

Presentatie

Na de introductie van Frank Reijn, spreekt Don Bijl een welkomstwoordje. Hij vertelt dat het aantal inbraken in Purmer Noord daalde na invoering van de ‘Ogen en oren’: “Het project gaat over betrokkenheid bij de wijk. De politie waarschuwen als er iets aan de hand is. Ik ben erg enthousiast over het project.” Daarna is de beurt aan één van de wijkagenten van Weidevenne, Bas Bakker, om het oren– en ogenproject te presenteren.

Enkele punten uit de presentatie van Bas Bakker:

  • Wat is dat: oren en ogen?
    Het oren- en ogenproject is een project van de gemeentes Hoorn, Purmerend en Zaanstad. Het doel van het project is om bewoners te bewegen zelf op pad te gaan en de wijk met andere ogen te bekijken. Dit kunnen bewoners bijvoorbeeld doen door de politie te bellen als ze iets verdachts zien. Het project is nodig omdat er landelijk een stijging te zien is van het aantal woninginbraken. Ook in Hoorn, Purmerend en Zaanstad is deze trend zichtbaar.
  • Faciliterende rol gemeente en politie
    Gemeente en politie hebben een faciliterende rol: zij zorgen ervoor dat de bewoners die op pad gaan een hesje en (eventueel) zaklamp krijgen en alle informatie die zij nodig hebben. Ook geeft politie Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord tijdens informatieavonden tips aan buurtbewoners en informatie over inbraakpreventie. Er wordt onder andere antwoord gegeven op de vraag hoe je een inbreker kunt herkennen, wat een verdachte situatie is en wanneer je 112 moet bellen.
  • Zichtbaar in de wijk
    Een wijkbewoner die zich aanmeldt, loopt of fietst een aantal keren per week of per maand een route door de wijk en draagt daarbij een geel hesje. Zo is het zichtbaar dat de persoon zich bezighoudt met de veiligheid in de wijk.
  • Denk aan uw eigen veiligheid
    Is er onraad gesignaleerd dan belt u 112, waarna de politie binnen 15 minuten gegarandeerd, maar meestal eerder arriveert. Dit kan gaan om poging tot inbraak, vandalisme, of een geweldsdelict. Ga er nooit zelf op af, denk aan u eigen veiligheid!

Tot slot is het woord aan Sandra, ervaringsdeskundige van oren- en ogenproject Purmer Noord: “Het lopen door de wijk heeft naast veiligheidspreventie ook een sociale functie. We bellen bijvoorbeeld ook aan als iemand vergeten is om de sleutel uit de deur te halen of als er een deur openstaat. De wijkbewoners gaan ons herkennen en laten merken dat ze het fijn vinden dat we door de wijk lopen.” Sandra gaat assisteren bij het opzetten van het oren- en ogenproject in Weidevenne. Dat doet ze door een aantal proefroutes te lopen met deelnemers van Weidevenne.

Wilt u meedoen met oren- en ogenproject in Weidevenne of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Frank Reijn: freijn@gmail.com

Voor verdere informatie: www.ogenenoren.com

Door: Jannie van der Ploeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *