Kennismaken en boerenkool eten in Heel Europa

13/02/2015

Kok Heel Europa zijn er klaar voor

Kok Heel Europa zijn er klaar voor

De kennismaking voor bewoners en Social Firm van Heel Europa op 6 januari in het grand café werd gestart met het bekende lied ‘Mijn opa’ en als afsluiting was er gratis boerenkool.

Een goede reden voor bewoner Jan Krijt om van de vijftiende etage naar beneden te komen om te zien wat er allemaal te doen was. Jan kreeg in december de sleutel en het wonen op grote hoogte bevalt hem prima. Hij kwam als jongeman naar Purmerend en trouwde met Grietje de Vries. Een woning vinden was toen ook al een probleem, en ze trokken dan ook in bij Grietjes ouders aan de Neckerstraat. Na vier jaar verhuisde het stel naar het Rode Dorp, een echte en hechte arbeiderswijk. Het was het eerste nieuwbouwproject van Woningbouwvereniging De Volkswoning. Er werden 39 sociale huurwoningen en twee winkels gebouwd. Tot verbijstering van bewoners en andere Purmerenders moest het Rode Dorp in 1995 worden gesloopt vanwege rotte funderingen. Ook de familie Krijt moest vertrekken en kwam, samen met de buren, terecht in de Bloemenbuurt.

Grietje is inmiddels overleden en het huis met tuin waren te groot voor Jan om alleen te onderhouden. Toen Heel Europa in beeld kwam, leek hem dat eigenlijk zo gek nog niet, maar het was toch even dubben. Als je 58 jaar in het centrum hebt gewoond, verhuis je niet zo gemakkelijk naar een andere wijk.

Uitzicht
De prima brug waardoor je snel en simpel in de binnenstad komt, de mooie woning en het geweldige uitzicht gaven de doorslag. Nu kijkt Jan vanaf zijn balkon op de inmiddels gesloopte woning van zijn schoonouders, het ook gesloopte Rode Dorp, de dagelijkse files op de A7 en de bruidsparen op het bordes van het oude stadhuis.

Opgeleverd
Inmiddels zijn alle 140 woningen, het zorgdeel met 24 wooneenheden en de kantoren opgeleverd. In de binnentuin zijn vijfduizend bollen de grond in gegaan voor een kleurrijk voorjaar. De aanloop naar de bouw had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het een indrukwekkend project geworden, waarbij 16.600 kubieke meter grond is verzet, 463 heipalen de grond in zijn gegaan, 10.480 kubieke meter beton is gestort (ongeveer elfhonderd vrachtwagens) en ruim een miljoen kilo betonstaal is verwerkt. Nieuwsgierig geworden? Ga eens kijken en geniet in het grand café van een kopje koffie of een maaltijd.

Met dank aan Piet Jonker

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *