Kaasmarkt op de Koemarkt

12/09/2018

In 1484 kreeg Purmerend het marktprivilege voor twee jaarmarkten en een weekmarkt. De handel in kaas begon op het Marcktvelt, de huidige Kaasmarkt. De kaas werd aangevoerd met schuiten via de Weere en later door boeren met paard en wagen uit de polders. Vanaf de Weerwal werden de kazen met berries naar de hoger gelegen Kaasmarkt gebracht en dat was een zware klus voor de dragers. Stadsarchivaris W. A. Scholten bedacht de kaasbakken die werden getild en gereden door een zogenoemde ‘mallejan’, wat het werk een stuk makkelijker maakte.

De kaas werd op maandag aangevoerd, op stro gestapeld en ‘s nachts bewaakt door de nachtpolitie. De kaas werd gewogen in de ‘Stads waghe’ onder het oude stadhuis totdat in 1744 de al bestaande boterwaag werd omgebouwd tot kaas en boterwaag. In 1931 werd de kaasmarkt vervangen door de kaasbeurs. In 1985 werd een toeristische kaasmarkt opgezet, maar tien jaar later kwam daar de klad in. Een paar jaar geleden nodigde de Stichting Marktstad Purmerend het gilde van Edam uit om weer een kaasmarkt te organiseren tijdens de Nazomerfeesten.

Kaaskapel
Dinsdag 11 september, na de veetentoonstelling, werden de kazen gekeurd, gewogen en verkocht. Na het luiden van de bel door Tineke Abercrombie , voorzitter VHP, gingen de kaasdragers weer in rap tempo over de Koemarkt en zorgden ze dat na weging de kazen werden afgevoerd met (antieke)auto en paard en wagen. Het geheel werd omlijst met vrolijke deuntjes van de Kaaskapel, uitleg over de kledij van vroeger (van jas tot onderbroek) en de kaasmeisjes Iris en Amber. Veel belangstellenden genoten van de bedrijvigheid, handjeklap en keuren van de kaas. Er was kaas om te proeven en wie nog meer trek had, kon een ’Edammer’ kopen. Sommige bezoekers waren van mening dat deze activiteit eigenlijk op de Kaasmarkt zou moeten worden gehouden, en dan met Purmerendse kaasdragers. Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *