Kaas op de Koemarkt

12 september 2017

De handel in kaas begon in Purmerend zo’n vijfhonderd jaar geleden op het Marcktvelt, de huidige Kaasmarkt, en in 1800 was Purmerend de grootste kaasmarkt met een aanvoer van maar liefst 3,5 miljoen kilo. Kort voor de Tweede Wereldoorlog stopte de markthandel en kochten bedrijven de kaas rechtstreeks van de fabriek. Om de historie weer zichtbaar te maken werd in 1985 een toeristische kaasmarkt opgezet. De kaasbakken (mallejan) werden opnieuw gemaakt en er verscheen een kaaswaag voor het oude stadhuis. Veel toeristen vermaakten zich met de kaashandel door middel van ‘handje klap’, gingen op de foto met kaasboertje Muus Tromp of speelden het oud-Hollandse kaasrolspel met als hoofdprijs een echte Edammer.

Tien jaar later stopte ook de toeristische kaashandel, maar verleden jaar werd het gebeuren nieuw leven ingeblazen en ook dit jaar werd weer een toeristische kaasmarkt gehouden. Deze keer niet op de Kaasmarkt, maar op de Koemarkt.
De kaaskapel blies er lustig op los en na de officiële opening door Tineke Abercrombie, voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend, ging de handel los. Handje klap, paard en wagen, waag en kaasdragers met berries zorgden voor een mooi spektakel. Waarschijnlijk vanwege het late aanvangsuur waren veel warenmarktbezoekers al huiswaarts gekeerd, maar de mensen die wel kwamen kijken, konden een lekker stukje kaas proeven.

Berrie
Voor de kinderen werd het een waar feest, zij mochten een ritje maken op een heuse berrie en werden onderweg gewogen op de grote kaasweegschaal. Niet alle bezoekers waren blij dat drie evenementen op dezelfde (dins)dag werden gehouden. Zoals een bezoeker liet weten: “Na de veetentoonstelling en de warenmarkt wil je wel een keer naar huis.” Anderen hadden gekozen voor de kaasmarkt en gingen, terwijl de blaaskapel een laatste deuntje blies, met een echte Edammer kaas naar huis.

Kijk voor alle foto’s naar het webalbum.

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *