Geslaagde bewonersavond

23/07/2012

Misja Horsthuis van Clup

Het was druk op woensdagavond 11 juli bij Columbuzz. De gemeente Purmerend, Clup Welzijn en woningcorporatie Intermaris Hoeksteen  hadden bewoners van de Bloemfontein en omgeving uitgenodigd in verband met de overlast van voetballende jeugd.

Misja Horsthuis, wijkadviseur van Clup:” Deze avond zijn bewoners van de Bloemfontein en de andere straten gevraagd voor een gesprek over ideeën en oplossingen.”  Wijkmanager Edwin Färber was ook aanwezig. Leroy Budel van Intermaris, die een aantal woningen beheert in de Bloemfontein kon helaas niet aanwezig zijn. Misja.” Deze avond wil ik beginnen met de vraag: Wat kunnen we eraan doen zodat bewoners geen overlast meer hebben? Als jullie met ideeën komen dan kunnen we samen met de gemeente kijken of dit te realiseren is.”

Woonvorm

De opkomst was erg goed, er waren bewoners van de speciale woonvorm Prinsenstichting. Zo was er een mevrouw die vertelde dat haar zuster aan  Bloemfontein woont en afasie heeft (taalstoornis door hersenletsel). Hierdoor kan zij zich niet goed uiten.  Als haar zuster wil zeggen dat zij er last van heeft is het enige wat zij uit kan brengen:” weg, weg!” De kinderen lachen daarom en ouders reageren kwaad met “kan je dat niet normaal zeggen” dit vindt haar zuster heel vervelend. Ook was er een mevrouw met een hersenbeschadiging die daardoor alles erg hard hoort.“ Als er een bal tegen mijn raam komt dan schrik ik me iedere keer wild!”

Omdat er ook een aantal ouders aanwezig waren van de voetballende kinderen ontstond er een open discussie over voetballen en overlast. Wel vond men het jammer dat niet alle ouders er waren van de jongeren die daar voetballen. Voor en tegenstanders vonden dat de kinderen  die daar spelen niet moedwillig overlast bezorgen. Het  zijn  kinderen die niet bewust tegen de glazen wand schieten, of het raam maar het is gewoon een heerlijke plek om te spelen! De conclusie was al snel dat deze voetballertjes van tussen de 5 en 10 jaar eigenlijk geen plek hebben om te voetballen. De kooi bij de Kraal en het voetbalveld bij de Boffert zijn te ver weg voor deze jonge kinderen en grotere kinderen spelen vaak al op deze plekken.

Achterhaald

De huidige speelplekken in de Fonteinenbuurt zijn eigenlijk niet meer geschikt voor deze jeugd. Misja: “ik heb het idee dat er wel goede ideeën zijn, maar belangrijk is om te kijken of daar ook genoeg draagkracht voor is. Bewoners kunnen zelf helpen door in de buurt te peilen of men voor of tegen is. Clup wil dit proces graag ondersteunen door de bewoners te helpen met het opstellen van een brief en als tussenpersoon te fungeren tussen alle partijen.  Wijkmanager Edwin Färber;”  De gemeente kan niets doen zonder dat men weet of er genoeg bewoners zijn die voor of tegen zijn. Daarnaast is er uiteraard nog het punt van de financiën. De huidige toestellen worden na 15 jaar afgeschreven en ze staan er pas 7 jaar. Dus ook al zijn er genoeg voorstanders dan is het is  nog niet zeker of het doorgaat. Maar ik wil zeker gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ik ben blij dat we met elkaar in gesprek zijn. Ik vind dit erg positief.

Een aantal bewoners meldt zich spontaan aan om te helpen. In ieder geval is de sfeer in de Fonteinenbuurt opgeklaard. Het weer inmiddels gelukkig ook.

Bloemfontein met de voetballen boven het afdak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *