Geschiedenis van de buurt

14/12/2011

Voor deel vijf van het project ‘Geschiedenis van de buurt’, waarin leerlingen van groep zeven en acht van de Brede School de Weide een bord ontwerpen dat bij de peilsteen zal worden geplaatst,  zaten dinsdagmiddag zo’n veertig kinderen klaar om hun ontwerpen te tonen. Maar eerst mochten ze vertellen wat ze tot nu toe hadden gedaan. Terwijl Vincent Nijenhuis (stadshistoricus en schrijver van onder andere het boek ‘Purmerend een stad uit het veen’) en Peter Beumer van de gemeente aandachtig luisteren, deden de kinderen hun verhaal.

Al snel bleek dat de leerlingen goed hadden geluisterd tijdens de excursies, want vrijwel alles hadden ze onthouden. Bijvoorbeeld de uitleg van Vincent over het ontstaan van Purmerend, de plaatjes van het Tramplein en dat Weidevenne binnen de grenzen ligt van de Melkweg, Spoorlijn en het Noordhollands kanaal. Dat ze het leuk vonden, bleek uit de opmerking van een van de kinderen: “Geschiedenis is interessant, want dan weet je meer van vroeger.” Dat tijdens de watersnood Weidevenne onder water stond, vonden ze toch een beetje een eng idee, maar de uitleg over het veen was duidelijk een hoogtepunt. Gewoon zelf een stuk veen in je handen houden en er aan  voelen, was een ware belevenis. Een van de kinderen vertelde het  stuk veen mee naar huis te hebben genomen om te drogen, zodat het met de kerst als echte turf in de kachel kan worden gestookt.

Bord bij peilsteen

Tijdens de excursie naar de ‘scherpe bocht’ in het kanaal en de zwaaikom ging er net een schip door de sluis (schutten) en konden de kinderen van dichtbij zien hoe dat in z’n werk gaat.  Daarbij was ook goed te zien dat de waterstand aan de ene zijde van de sluis hoger is dan aan de andere zijde.  Het uitstapje naar de firma Erkamp (die het uiteindelijke bord gaat maken) lag nog vers in het geheugen. De ontvangst werd als uiterst vriendelijk en spontaan ervaren en er werd van alles uitgelegd.  Het ontwerpen op de computer, het uitsnijden van het ontwerp en het beplakken van een bus vonden ze reuze interessant. Helemaal geweldig was dat alle kinderen een sticker met hun eigen naam meekregen. Het was de kinderen wel opgevallen dat het in het bedrijf  “een beetje stonk”, maar ondanks dat kwam de opmerking; ” ik zou er best wel willen werken.”

Na de terugblik mochten Vincent en Peter de ontwerpen bekijken en konden de kinderen hun werkstukken toelichten. Het waren allemaal prachtige ontwerpen met foto’s en teksten. Veel groen (kleur van de gemeente) en blauw (water) en plaatjes van de vele zaken waarover is gesproken en waar ze zijn geweest. Bijvoorbeeld de peilsteen, het wapen van Purmerend, een kaart van het overstroomde gebied en door de kinderen zelf op het internet opgezochte teksten.

De ontwerpen worden bestudeerd en uiteindelijk komt er een bord bij de peilsteen. Hoe het er precies gaat uitzien blijft nog een verrassing, maar Peter beloofde dat rond april de feestelijke opening kan worden gevierd. Het project Geschiedenis van de buurt is georganiseerd door het Jeugdbuurtwerk van Clup Welzijn. Kijk voor meer foto´s in het WEBALBUM. Voor een verslag van het bezoek van Vincent Nijenhuis aan de school in januari van dit jaar kijk hier.

Verslag en foto`s Piet Jonker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *