Geen handje klap met marktkantoor

24/01/2018

De bouw van een Markthal op de Koemarkt tegenover De Stallen komt steeds dichterbij. Het wordt een multifunctionele hal waarin van alles georganiseerd kan worden. Bezwaar is er eigenlijk niet en veel Purmerenders vinden het een aanwinst voor de stad. Wel plaatsen bewoners en ondernemers vraagtekens bij het verdwijnen van een fors aantal parkeerplekken, maar daar kan een parkeergarage onder de nieuwbouw op het postkantoorterrein mogelijk een oplossing voor zijn. Een vraag die wel leeft onder Purmerenders is: Wat gaat er gebeuren met het oude marktkantoortje?

Het marktkantoor op de hoek Plantsoenstraat / Koemarkt is gebouwd in 1910 door aannemer J. Kobes, naar een ontwerp van gemeentearchitect W. Postema. Voor de bouw van de inmiddels gesloopte NUKA hal werd dat deel van Koemarkt ook gebruikt voor de veehandel en vanuit het kantoor (met omroepinstallatie) had de marktmeester een prima overzicht van de markt. Na sluiting van de veemarkt is er jarenlang geen onderhoud gepleegd aan het gebouwtje, maar na een grondige renovatie ziet het er weer piekfijn uit en nu is het zelfs een gemeentemonument.

Die sierstenen in de straat voor het kantoor vormen een mozaïek van twee veehandelaren die via handje klap proberen zaken te doen. Het mozaïek is in 1988 tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Beton Maatschappij en praktijkleider B. Kwaak van het Samenwerkingsverband Grond- weg- en Waterbouw heeft met zijn leerlingen de stenen gelegd. Wethouder H. Brinkman onthulde het symbool van vier vierkante meter, waarbij ook wethouders J. Guichelaar en H. Harmsen waren aanwezig. Marktmeester Van Dijk liet de aanwezigen weten de stenen als een onderdeel van de markt te beschouwen: “Het onderstreept als het ware de belangrijkheid van de markt.” Wethouder Brinkman vond de dat stenen als beeldmerk bij de markt thuishoren. ‘zoals de markt bij Purmerend’.

Veel Purmerenders hopen dat bij de komende ontwikkeling van dit deel van de stad het marktkantoor behouden blijft. Misschien kan zelfs de originele marktklok, die eens de gevel van Villa Clementine sierde en lange tijd spoorloos was, een plekje krijgen aan of bij het gebouwtje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *