Cursus Kunstgeschiedenis

04/10/2017

Datum/Tijd
Date(s) - 04/10/2017
19:30 - 21:00

Locatie
Buurtpunt "Heel Europa"


 De cursus Kunstgeschiedenis gaat in het najaar weer van start. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd tot het volgen van deze cursus in Weidevenne, locatie Heel Europa, Genuahaven 50, of in de Overwhere, locatie de Inval, Karekietpark 16. De cursus van 6 lessen wordt 2 keer per jaar verzorgd door drs. Saskia Douma (kunsthistorica) en de kosten zijn € 60.- In Heel Europa wordt de cursus op woensdagavond gehouden in de ruimte van Clup van 19.30 – 21.00 uur.

Data: 4, 11, 25 oktober en 1, 15, 22  november.

 In de Inval wordt de cursus gehouden op vrijdagochtend van 09.30 – 11.00 uur data 6, 27 oktober /  3, 17, 24  november en 1 december 2017

De thema’s op beide locaties zijn hetzelfde, t.w.:

1 Kelten, 2 Etrusken, 3 Symboliek, 4 Barok, 5 Architect Jan Stuyt, 6 Amsterdamse School.
Aan de hand van een powerpointpresentatie worden kunstwerken en video’s getoond. Bij iedere les hoort een geïllustreerde informatiemap die in uw bezit blijft. In de pauze gaan we gezellig iets drinken. Gedurende de cursus maken we twee excursies naar leuke en interessante tentoonstellingen.

Voor info of aanmelden: tel.: 0299 421735/0642087097 of mail naar: douma621@live.nl

Afbeeldingsresultaat voor glauberg1 Kelten
Vanaf 600 v. Chr. tot nu toe hebben Kelten in Europa geleefd. De eerste Kelten vestigden zich in Hallstatt in Oostenrijk. In een zoutmijn en een begraafplaats werden veel archeologische vondsten van deze voor West Europa nieuwe bewoners gevonden. De Kelten waren afkomstig van de steppen in Oost Europa en introduceerden het dragen van broeken en het paardrijden in hun nieuwe omgeving. Zij ontwikkelden zich tot artistieke kunstenaars en waren vaardige metaalbewerkers hetgeen blijkt uit de prachtige kunstwerken die zij hebben vervaardigd en die in de cursus getoond zullen worden.
Foto: Keltenkoning, detail, levensgroot, Glauberg, Hessen, ca 500 v. Chr., zandsteen, graf 1, Museum Keltenwelt, Glauberg.

Front2 Etrusken
De Etrusken vormen, wat taal en oorsprong betreft een raadsel. Zij vestigden zich, rond 1100 voor Christus, in Italië, in  Etrurië, in ongeveer het gebied dat nu Toscane heet. Hun cultuur wordt wel gezien als de eerste grote beschaving van Italië. Men zou ze kunnen plaatsen tussen de cultuur van de oude Grieken en de Romeinen. Het was een levenslustig en vrolijk volk dat hield van muziek, dans en heerlijke maaltijden. Uit de fresco’s in de graftombes van de meer gefortuneerde Etrusken spreekt een ontspannen levenshouding.
Foto: Tinia,(?), detail, brons, 17.2 cm. hoog, ca. 480 v. Chr.,Getty Villa, Malibu, vindplaats: Piombino, Italië.

3 Symboliek
Symboliek vormt een belangrijk deel van het kunsthistorisch onderzoek. Waarom staat een slak prominent op de voorgrond van een religieus schilderij uit de Renaissance? Wat betekent de lelie geschilderd in combinatie met de maagd Maria? Attributen van heiligen, emblemata, etc. spelen een belangrijke rol bij de vaak verborgen betekenis van kunstwerken. Tijdens deze les zullen we een aantal vormen van symboliek proberen te ontrafelen.

Gerelateerde afbeelding

Foto: Francesco del Cossa, detail, Annunciatie, 1430-1477
4 BarokImagen
Barok is  de meest expressieve vorm van kunst tot in haar tijd. Alles is gericht op het imponeren van de beschouwer. Stralenkransen, illusie van oneindige ruimte, ingewikkelde ruimtelijke opbouw, Extravagante kleding, enorme paleizen het hoort allemaal bij deze tijd van de pracht en praal van Lodewijk de Veertiende en ook van een Katholieke Kerk, die met veel indrukwekkend spektakel het opkomende protestantisme probeert te overtroeven.
Foto: Kleding in de tijd van Lodewijk de Veertiende

5 Architect Jan Stuyt
De van oorsprong Purmerendse architect Jan Stuyt (Purmerend, 21 augustus 1868 – Den Haag, 11 juli 1934) hoort in het rijtje thuis van de eveneens Purmerendse kunstenaars: de architect J.J.P. Oud en de meubelontwerper Mart Stam. In 1907 ontwerpt hij de mooie Villa Maria aan de Herengracht 17 in Purmerend, het woonhuis van de familie Oud. Nu is deze villa een gemeentelijk monument. Stuyt werkt als leerling voor de architect A.C. Bleijs, die op dat moment werkte aan de ontwerpen voor de Sint Nicolaaskerk voor het Centraal Station in Amsterdam. Ook werkte hij voor de firma Cuypers, die zowel het Centraal Station als het Rijksmuseum ontwierpen. Als zelfstandig architect ontwierp Stuyt veel kerkgebouwen, enkele ziekenhuizen en woonwijken.

Villa Maria, Purmerend 01.JPG

Foto:Villa Maria, 1907, Herengracht 17, Purmerend.

6 Amsterdamse School
De Amsterdamse School is vooral bekend door haar gebouwen van tussen de twee wereldoorlogen. Deze sculpturale bouwstijl waarin baksteen de hoofdrol speelt werd rijkelijk voorzien van beeldhouwwerk. De stadsbeeldhouwer Hildo Krop heeft veel van deze bouwbeeldhouwkunst uitgevoerd, maar ook veel andere kunstenaars hebben deze beroemde bouwstijl met mooie kunstwerken gesierd. Vrijwel alle beeldhouwwerken werden, in de loop der tijd, door zure regen aangetast. Daardoor werd restauratie en in de meeste gevallen vervanging door kopieën noodzakelijk. In de cursus bekijken we de beeldhouwwerken en gaan we na hoe ze hersteld zijn.

Afbeeldingsresultaat voor hildo krop walrussen

Hildo Krop, Walrussen, Vierwindstrekenbrug over Admiralengracht. 1933. Een Inuit staat, geflankeerd door twee walrussen, voor zijn iglo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *