E-motie primeur voor Purmerend

08/05/2013

Piet Jonker overhandigd de E-motie aan Thijs Kalverboer (r)

Gezien de vele insprekers naar aanleiding van de Kadernota 2013-2017 hebben de gezamenlijke redacties van de wijkkranten en de wijkkerngroepen op een andere manier de aandacht gevraagd van de fractieleden, namelijk door het indienen van een E-motie. Omdat de redacties willen pleiten voor het behoudt van de papieren wijkkrant werd de eerste E-motie niet digitaal verzonden, maar persoonlijk overhandigd aan de nestor van de raad, Thijs Kalverboer.

Raads- en commissieleden kunnen moties en amendementen indienen om veranderingen aan te brengen in collegevoorstellen (Kadernota). Buitenstaanders zijn aangewezen op gesprekken, brieven schrijven, bellen of mailen naar de fracties van politieke partijen. Het idee achter een E-motie is dat een bewoner via een formulier op de website van de gemeente in eigen bewoordingen (emoties) zijn of haar verhaal vertelt. Dit wordt dan automatisch doorgestuurd naar alle fracties. De E-motie kan de afstand tussen politiek en burgers verkleinen.

Door middel van onderstaande eerste E-motie vragen de redacties van de wijkkranten en de wijkkerngroepen de fractieleden bij het vaststellen van de Kadernota niet puur cijfermatig te werk te gaan, maar rekening te houden met de sociale rol van de wijkkranten en de vele vrijwilligers in de Purmerendse gemeenschap. Op 12 juni neemt de gemeenteraad een besluit over de kadernota.

Hieronder de ingediende E-motie.

E-motie

In de Kadernota 2014-2017 wordt voorgesteld de wijkkranten per 2015 niet meer in papieren vorm te verspreiden. Wij verzoeken u daar niet mee in te stemmen. Dat de wijkkranten zeer succesvol zijn, blijkt uit het Onderzoek Gemeentelijk nieuws en wijknieuws, gedaan in opdracht van Afdeling Bedrijfsvoering, team Communicatie, Raadsgriffie en redacties wijkkranten in 2011. Daaruit komt naar voren dat de wijkkranten door 97% van de ondervraagden wordt gelezen en 86% vindt de wijkkranten belangrijk. Het is daarmee de hoogste score van alle onderzochte kranten in Purmerend.

De wijkkranten worden al ongeveer twintig jaar gemaakt door enthousiaste vrijwilligers. Er wordt veel tijd aan besteed en het resultaat is een prima wijkkrant, met op de wijk gerichte informatie. Er wordt geprobeerd door middel van duidelijke taal en op begrijpelijke wijze te verwoorden wat er in de wijk gebeurt en hoe bewoners daar invloed op kunnen hebben. Daarnaast maken gemeente (Communicatie), politie (wijkagenten), Spurd, Clup, en bewoners/activiteiten regelmatig gebruik van deze unieke manier om bewoners te bereiken.

De redactieleden van de wijkkranten zijn alom vertegenwoordigd in andere groepen, zoals bewonersgroepen en wijkkerngroepen. Voor deze groepen zijn de wijkkranten de aangewezen manier om te communiceren met bewoners.

De wijkkranten vallen onder ‘aangeboden nieuws’ en worden daardoor goed gelezen. Bij digitale aanbieding zal dat anders zijn, dan moeten bewoners gaan zoeken. De frequentie van verschijnen, het feit dat nog veel bewoners geen internet hebben en dat er moet worden ‘gezocht’ zal het aantal lezers enorm beperken. Verschillende wijken hebben nog geen eigen website en bewoners zullen daardoor verstoken blijven van wijknieuws via de wijkkranten.

Er is al bezuinigd op de wijkkranten door niet meer te bezorgen op Nee-Nee-adressen en ook het wijkbudget van de wijkkerngroepen wordt in de Kadernota gekort. Daarnaast gaat een groot deel van de kosten naar Baanstede, waar bij digitaliseren minder inkomsten zullen zijn en werk verloren zal gaan. Het digitaliseren van de wijkkranten zal ongetwijfeld tot gevolg hebben dat vrijwilligers afhaken. Ook de wijkkerngroepen, waarvan de wijkkranten een belangrijk onderdeel zijn, zullen met dit probleem te maken krijgen. De vrijwilligers zien in een bezuiniging door middel van digitalisering het einde van een prima functionerend communicatiemiddel. De ervaring leert dat vrijwilligers die uit onvrede vertrekken, niet meer terugkomen.

Dat er moet worden bezuinigd, is ook voor de redacties duidelijk, maar naast de al eerder genoemde maatregelen betekent digitalisering zonder meer het einde van de graag en goed gelezen wijkkranten. De wijkkrant is een bewonersparticipatie waar vrijwilligers zich twintig jaar enthousiast voor hebben ingezet en die door bewoners zeer wordt gewaardeerd. Daarnaast is het een visitekaartje geworden voor de gemeente Purmerend.

Een digitale wijkkrant vraagt voorzieningen die er op dit moment nog niet zijn en de redacties zullen moeten leren op een andere manier te werken. Hoe dat zal gaan, is nog volstrekt onduidelijk, want tot op heden zijn de redacties en wijkkerngroepen (nog) niet bij een eventuele digitalisering betrokken. De vrijwilligers willen graag meepraten om hun ideeën over bezuinigen op de wijkkranten kenbaar te maken. Om vrijwilligers en lezers te behouden moet de overgang naar digitalisering op een zorgvuldige manier gebeuren en dat vraagt meer tijd. Wij stellen voor een eventuele einddatum voor de papieren wijkkranten aan te passen.

De gezamenlijke redacties en wijkkerngroepen verzoeken u met klem niet akkoord te gaan met de voorgestelde bezuiniging op de wijkkranten door middel van digitalisering per 2015.

Namens de gezamenlijke redacties van de wijkkranten en de wijkkerngroepen,

Piet Jonker      Gerard Schotsman

3 comments

  1. Gezina schreef:

    97% van de ondervraagden zijn natuurlijk niet alle inwoners. Kunnen er 500 zijn. Het zou fantastisch zijn om de wijkkranten digitaal te maken. Kunnen de kerngroepen meteen kijken hoeveel mensen zich daadwerkelijk aanspreken. Mijn ervaring is dat heel weinig mensen de wijkkranten lezen omdat het veelal oud nieuws is wat ook al in de kranten heeft gestaan.

  2. G. Schotsman schreef:

    Beste Gezina,

    De wijkkranten worden zeer goed gelezen. Dit blijkt uit het feit dat wij onlangs, op een oproep voor een notulist, via de wijkkrant 12 sollicitanten kregen en via de website niet één. En zelfs in Den Bosch sprak iemand mij aan omdat zij mij uit de wijkrant herkende.

    Dat de wijkkrant in de toekomst digitaal wordt mag duidelijk zijn. Dan kunnen we ook met meer redacteuren het allerlaatste nieuws publiceren.

    G. Schotsman

    Voorzitter

  3. Truus vd Weide schreef:

    Gezina: Het blijkt een representatief onderzoek te zijn geweest dat met een beetje moeite is te vinden op de website van de gemeente. Het lukte mij zelfs. De weinige mensen die de wijkkrant lezen uit uw ervaring, kunnen er misschien ook slechts twee zijn. Dat het alleemaal al in de kranten heeft gestaan is uw beleving, bij mij is het vaak andersom. Het gaat over de wijk waar ik woon en daar heb ik interesse in. Wat ik mij afvraag: Wat doet u voor de wijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *